Bolje pamćenje i koncentracija se mogu ostvariti unošenjem nekoliko namirnica na koje ljudi često zaboravljaju.
Bolje pamćenje i koncentracija: Kako možete pomoći sebi?Mada nije u pitanju hrana, ali voda je neophodna za funkcionisanje mozga. Dehidratacija dovodi do vrlo ozbiljnih oštećenja mozga. Nedovoljan unos vode je jedan od najčešćih uzroka glavobolje, a samim tim, uz bolove je nemoguće pravilno razmišljati. Kako biste izbegli ove tegobe uzrokovane dehidratacijom, potrebno je da pijete bar osam čaša vode dnevno, pišu Sremske vesti.
Brusnice su jedan od prirodnih izvora antioksidanata – supstanci koje štite ćelije našeg tela od raznih spoljnih uticaja koji mogu dovesti do bolesti. Antioksidanati, između ostalog, sprečavaju da štetni molekuli oštete krvne sudove koji snabdevaju mozak krvlju.
SpanaćUz sva svoja pozitivna dejstva, spanać čuva mladost nervnih ćelija i poboljšava moždanu aktivnost.
Bolje pamćenje i koncentracija: RibaRiba sadrži velike količine masnih kiselina koje pomažu metaboličke procese u mozgu, povećavaju nivo dobrog holesterola i smanjuju nivo lošeg. Kod morskih riba ima i fosfora koji čuva zube i kosti. Kao jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, losos je odličan za poboljšavanje komunikacije između moždanih ćelija. To utiče pozitivno na sve moždane funkcije.
CveklaBogata betainom, cvekla uspešno poboljšava raspoloženje i koncentraciju. Bolje pamćenje i koncentracija su zagarantovani ako budete jeli sirovu cveklu u salati.
Osim što je dobra za oči, borovnica smanjuje rizik od smanjenja funkcionalnosti mozga zbog starosti. Slično deluju kupina i malina, te je dobro znati da ova tri voća treba jesti ako želite da poboljšate funkcije svog mozga.
Bolje pamćenje i koncentracija: Suva kajsijaSuva kajsija je bogata vitaminom C i gvožđem. Dok gvožđe stimuliše levu hemisferu mozga koja je zadužena za analitičko razmišljanje, vitamin C doprinosi boljem apsorbovanju gvožđa. Suve kajsije bi bilo najbolje jesti svaki dan.
Plavi patlidžanKora plavog patlidžana u sebi sadrži antocijanin, tamni pigment i antioksidans. Oni doprinose očuvanju potrebne količine masti u membranama moždanih ćelija, a samim tim omogućavaju mozgu normalan rad i štite ga od oštećenja.
Mada se pojavljuje dosta mitova o tome kako je kafa štetan napitak, trebalo bi da znate da je kafa zdrava ukoliko je pijete u dobrim količinama, ukoliko je ne sladite i ne sipate u nju štetne sastojke. Kofein stimuliše moždanu aktivnost i pomaže da brže donosite odluke. Kafa, takođe, štiti organizam od nepotrebnog stresa.
Dagnje i druge školjke su bogate vitaminom B12 i cinkom. Cink pomaže da prenos nervnih impulsa protiče bez problema po celom telu, a u isto vreme uključen je u funkcije mozga koje su odgovorne za emocije, pamćenje i san.
Ukoliko želite da imate bolje pamćenje i koncentraciju, uvedite navedene namirnice u ishranu i povećajte šansu da brzo vidite rezultate.