Brašno napravljeno od grožđa preostalog od proizvodnje vina preti da postane novi popularni trend u svetu hrane.
Semenke grožđa mogu da se prerade u proizvod koji ima pozitivan efekat na zdravlje. Ovo je brašno od grožđa koje se dobija kao rezultat mlevenja semenki i to je bezglutensko brašno.
Vinsko brašno sadrži mnogo vlakana, proteina, antioksidansa, vitamina i minerala.
Tačnije, 500 grama ovog brašna sadrži 150 grama vlakana i 150 grama proteina. Odlično upija vodu, tako da je dovoljno da stavite malu količinu vinskog brašna, a da napravite nešto mnogo zdravije.
Naučnici kažu da ovo brašno sadrži veoma snažne antioksidante i da se bez ikakve sumnje može smatrati super namirnicom jer je kažu nutritivno 70 puta zdravije od borovnica.
Brašno od grožđa ulazi u dijete sa kalcijumom za poboljšavanje jačine kostiju. Ono utiče kako na čvrstoću, tako i na strukturu kostiju i veoma je korisno kod slabosti prouzrokovane nedostatkom kalcijuma. Magnezijum i gvožđe su takođe sadržani u njemu u dobrom odnosu. Proantocianidini u prahu od semenki grožđa sprečavaju rak. Proučavanje je dokazalo da seme grožđa ublažava rak kože.
Vinsko brašno je braonkaste boje, i pravi se od grožđa. Ostaci grožđa koje se koristilo u proizvodnji vina se pokupi, a potom se odvoje semenke i kora. Oni se onda melju posebno, a zatim se kombinuju kako bi se dobilo brašno.
Brašno od semenki grožđa povećava kognitivne sposobnosti. Ono je dobar izbor i u borbi protiv opadanja kose, kod lečenja propadanja zuba, za poboljšanje kontrole šećera u krvi i mnogo drugih.
Preporučujuća doza za konzumaciju je od 100 do 300 miligrama dnevno.