Trnjine počinju da sazrevaju tokom septembra meseca, аli se zbog trpkog ukusа konzumirаju tek nаkon mrаzа. Gotovo svi delovi trnjine su lekoviti, a od plodova možete napraviti i džem koji, osim što je ukusan, veoma je zdrav i važan za želudačne tegobe.
Potrebni sastojci za džem od trnjina
* 500 grama očišćenih trnjina
* 5 kašika šećera
* 2 kesice vanilin šećera
* 1 dl crvenog vina (bilo kog)
Priprema
Najpre je potrebno da vitaminske bobice omekšaju. Prelijte ih vodom i stavite na šporet na neko vreme da se voda zagreje. Nije potrebno da ključa. Sami procenite kada su bobice omekšale pa ih sklonite sa vatre.
Bobice potom ispasirajte, a ako nemate aparat za pasiranje, sitne koštice se moraju vaditi ručno. Potom u tako očišćenje trnjine dodajte šećer, izgnječite da puste sok pa kuvajte na umrenoj temperaturi uz stalno mešanje. Vino ili sok se dodaju da bi se kaša razredila i mogla da se kuva jer trnjine znaju da budu vrlo opore. Tokom kuvanja skidajte penu ukoliko se pojavljuje.
Džem je gotov kada se dovoljno zgusne i kada varjačom može da se napravi vidljiv trag u šerpi.
Sipajte ga u čiste teglice i uživajte. Naravno, količinu možete povećati srazmerno u zavisnosti od toga koliko se uspeli da pronađete i naberete ovih bobica.
Prijatno!
3 sata