Glas Javnosti

VOĆNI KAVIJAR: Džem od trnjina je riznica vitamina

Hrana
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Trnjina je veoma zdrav, divlji plod čiju lekovitost narodna medicina poznaje od davnina. Danas vam predstavljamo recept za džem od ovih bobica koji je pun vitamina.

Trnjine počinju da sazrevaju tokom septembra meseca, аli se zbog trpkog ukusа konzumirаju tek nаkon mrаzа. Gotovo svi delovi trnjine su lekoviti, a od plodova možete napraviti i džem koji, osim što je ukusan, veoma je zdrav i važan za želudačne tegobe.

Potrebni sastojci za džem od trnjina

* 500 grama očišćenih trnjina

* 5 kašika šećera

* 2 kesice vanilin šećera

* 1 dl crvenog vina (bilo kog)

Priprema

Najpre je potrebno da vitaminske bobice omekšaju. Prelijte ih vodom i stavite na šporet na neko vreme da se voda zagreje. Nije potrebno da ključa. Sami procenite kada su bobice omekšale pa ih sklonite sa vatre.

Bobice potom ispasirajte, a ako nemate aparat za pasiranje, sitne koštice se moraju vaditi ručno. Potom u tako očišćenje trnjine dodajte šećer, izgnječite da puste sok pa kuvajte na umrenoj temperaturi uz stalno mešanje. Vino ili sok se dodaju da bi se kaša razredila i mogla da se kuva jer trnjine znaju da budu vrlo opore. Tokom kuvanja skidajte penu ukoliko se pojavljuje.

Džem je gotov kada se dovoljno zgusne i kada varjačom može da se napravi vidljiv trag u šerpi.

Sipajte ga u čiste teglice i uživajte. Naravno, količinu možete povećati srazmerno u zavisnosti od toga koliko se uspeli da pronađete i naberete ovih bobica.

Prijatno!

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR