Glas Javnosti

Borba za hranu na tanjiru: Klimatske promene udaraju na srpske favorite

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Klimatske promene sve više utiču na globalnu proizvodnju hrane, što direktno pogađa dostupnost i cene osnovnih namirnica, poput pirinča, testenine, čokolade, lososa i brašna, koje su posebno važne za potrošače u Srbiji.
Ove promene dovode do smanjenja produktivnosti u prehrambenim lancima, uzrokujući povećanje cena i nestašice hrane, koje mogu posebno teško pogoditi ekonomski ugrožene zajednice i regione​.

Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu i prehrambeni sistem obuhvata smanjenje prinosa usled ekstremnih vremenskih uslova, kao što su suše i poplave, koje narušavaju uobičajene cikluse uzgoja i berbe.

 


Osim toga, promene u regionalnim uslovima gajenja mogu prisiliti poljoprivrednike da prilagođavaju svoje metode uzgoja ili čak menjaju vrste useva koje gaje.

Za borbu protiv ovih izazova, neke od preporučenih strategija uključuju primenu klimatski pametnih metoda poljoprivrede, kao što su korišćenje alata za prognozu klime, sadnja pokrovnih useva i smanjenje upotrebe pesticida kako bi se povećala otpornost useva i stoke na klimatske promene. Takođe, naglašava se važnost smanjenja otpada hrane i doniranja neiskorišćene, hranljive hrane onima kojima je potrebna, što može pomoći u smanjenju ugljeničnog otiska i poboljšanju sigurnosti hrane.

Ove strategije ne samo da mogu pomoći u ublažavanju uticaja klimatskih promena na proizvodnju hrane, već takođe nude priliku za inovacije u poljoprivredi koje mogu doprineti održivijem i otpornijem prehrambenom sistemu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR