Glas Javnosti

Kuda idu divlje cene: Od mesarske tezge do inostranih marketa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji, cene mesa znatno variraju između različitih prodajnih mesta, sa posebnim naglaskom na razlike između mesara i marketa.

Analiza tržišta mesa u Srbiji pokazuje značajne varijacije u cenama, ne samo unutar zemlje već i u poređenju sa cenama u susednim državama.
U Srbiji, cene mesa znatno variraju između različitih prodajnih mesta, sa posebnim naglaskom na razlike između mesara i marketa. Ova varijacija u cenama reflektuje se ne samo u asortimanu mesa već i u drugim osnovnim potrepštinama i namirnicama, stvarajući širok spektar cena koje potrošači moraju pažljivo upoređivati pre kupovine.


Poređenjem sa cenama u susednim zemljama poput Hrvatske, uočava se da su cene mesa u Srbiji znatno više. Batak i karabatak u Hrvatskoj koštaju tek nešto više od 300 dinara po kilogramu, dok su u Srbiji takve cene već godinama nerealne. 
Ova situacija navela je mnoge Srbe da za kupovinu osnovnih potrepština, uključujući meso i sir, odlaze u susedne zemlje kao što je Mađarska, gde su cene ovih proizvoda niže, često i do 150 dinara jeftinije po kilogramu. 
Poređenje cena pokazuje da su ne samo meso i mlečni proizvodi, već i mnoge druge kategorije proizvoda, poput odeće i kozmetike, znatno povoljnije u susednim državama, što potrošače iz Srbije podstiče na prekograničnu kupovinu.


Takođe, u Srbiji su zabeležene drastične razlike u cenama osnovnih potrepština unutar samih marketa, sa izveštajima koji sugerišu da su neke namirnice čak duplo skuplje u odnosu na prethodnu godinu.
Ove varijacije često nisu odmah očigledne potrošačima, što ukazuje na potrebu za pažljivim poređenjem cena pre obavljanja kupovine kako bi se ostvarile potencijalne uštede.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR