Preslatko, zagorelo, suvo, gnjecavo, bljutavo. Lista neuspešnih pokušaja pravljenja kolača duga je skoro koliko i lista sastojaka koje domaćice godinama koriste u želji da naprave savršenu poslasticu.
Dovoljna je samo jedna sitna greška da bi se ceo trud pretvorio u razočaranje. Iako mnogi misle da je pravljenje kolača veština rezervisana za poslastičare, istina je da svako može da ispeče savršenu koru, ali samo ako zna šta ne sme da radi.
Masnoća je ključni element u receptima za kolače, i njena uloga je daleko od dekorativne. Umesto margarina ili "light" verzija putera, uvek koristite standardni neslani puter sobne temperature – osim ako recept ne navodi drugačije.
Lajt proizvodi sadrže više vode i manje masnoće, pa mogu narušiti teksturu i ukus kolača. Pravilno omekšali puter zadržava svoj oblik, ali je dovoljno mekan da se pritisne bez otpora, to je idealna konzistencija za mućenje sa šećerom.
Mešanje svih sastojaka odjednom možda zvuči primamljivo, ali je put u propast. Prvo se posebno umute puter i šećer, zatim se dodaju jaja i druge tečnosti, pa tek onda brašno i suvi sastojci.
Ovakav redosled omogućava bolju povezanost tekstura i ravnomernu raspodelu ukusa, čime se dobija vazdušast i stabilan kolač.
Zamena šećera medom ili običnog brašna integralnim nije uvek dobra ideja. Svaki sastojak ima svoju funkciju i učestvuje u hemijskim reakcijama koje su neophodne za pravilan rast i teksturu.
Umesto da "izmišljate toplu vodu", pronađite provereni recept koji već koristi sastojke koje želite da uvrstite – tako ćete izbeći eksperimentisanje sa lošim ishodom.
Brašno koje ima užegao miris ili prašak za pecivo koji ne reaguje više nisu upotrebljivi. Sredstva za narastanje kolača vremenom gube svoju efikasnost, a ustajali sastojci utiču i na ukus.
Soda bikarbona i prašak za pecivo mogu se lako testirati, dovoljno je da ih pomešate sa kiselinom i proverite da li "rade". Ako ne, vreme je za nove kesice.
Za razliku od kuvanja, priprema kolača zahteva tačnost u gram. Kolači uspevaju zahvaljujući preciznim hemijskim reakcijama koje nastaju iz tačnih odnosa sastojaka.
Koristite posebne posude za tečne i suve sastojke, i nikada ne sipajte "od oka". Male razlike u količini mogu značiti veliku razliku na kraju.
Glas javnosti /U01S
34 min