- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 1/2 tegle pasterizovane cvekle (sok i cvekla)
- 120 ml sirćeta
- 150 ml vode
- 60 g šećera
- začini po želji (mirođija, so, biber, beli luk…)
Za punjenje:
žumanca od ukiseljenih jaja
100 g krem sira
3 kašike majoneza
1 kašičica senfa
1 kašika soka od limuna
so i biber po ukusu
1 kašika seckanog svežeg vlašca
Priprema:
Jaja skuvajte, ohladite i oljuštite pa stavite u čistu teglu. Vodite računa da tegla treba da bude malo veća zbog cvekle i tečnosti koju treba da dodate, ali jaja ipak treba da budu potpuno prekirivena tečnošću.Teglu možete zameniti i odgovarajućom plastičnom kutijom sa poklopcem.
U šerpu stavite cveklu, sirće, vodu i šećer. Dodajte začine ukoliko želite i pustite da provri, da se šećer otopi. Sklonite sa vatre, procedite, ohladite na sobnu temperaturu i dodajte jajima.
Ne morate cediti ukoliko želite da iskoristite i samu cveklu. Meni je bilo zgodnije bez nje zbog veličine tegle. Zatvorite teglu i ostavite u frižider na minimum nekoliko sati, a najbolje je preko noći. Ukiseljena jaja mogu stajati nekoliko dana u frižideru.
Glas javnosti/Agroinfo.rs