Sarma se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uvije u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima Srbije i Grčke sarma se uvija u lišće vinove loze a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku. Na ovakav način sarme se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim slavama i veseljima.
Ime ovog jela dolazi od turske reči sarma, što znači „zamotano“, a u nekim drugim delovima sveta isto to jelo zove se dolma, što na turskom znači „punjeno“.
Prva sarma, odnosno dolma, prema mnogim verovanjima napravljena je pre čak tri hiljade godina u Jermeniji, i to od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Na ostatak sveta proširila se zahvaljujući Osmanlijama, a danas se različiti oblici sarme ili dolme mogu pronaći širom sveta – od Indije preko Alžira pa sve do Balkana.
Sarma je najrasprostranjenija u Azerbejdžanu pa ju je UNESCO 2017. proglasio tamošnjom nematerijalnom kulturnom baštinom.
Priprema sarme širom svetaSarma ili dolma priprema se na različite načine, a iako je nama najpoznatija kuvana sarma s mlevenim mesom i kiselim kupusom, u Turskoj se često priprema bez mesa, s lišćem vinove loze ili blitvom. U Grčkoj se priprema uglavnom s lišćem loze, a u Bugarskoj i Rumuniji sa svežim belim kupusom ili lišćem loze.
Sarma pripremljena sa ukiseljenim kupusom najpopularnija je u Srbiji, kao i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a prema različitim receptima sarma se priprema i u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Jordanu, Libanu, Siriji, Iranu i Rusiji.
Sarme se širom sveta razlikuju po vrsti mesa, nadevu i umaku pa se tako mogu puniti govedinom, junetinom, jagnjetinom, ovčetinom ili svinjetinom, negde se u nadev stavlja pirinač, a negde se sarma kuva u sosuod paradajza, negde se kuva u rasolu od kupusa u koji neki zatim stavljaju i suve šljive ili višnje.
Mnogima je omiljena onakva kakva se najčešće sprema na našim prostorima, pa u nastavku pogledajte recept za ovo tradicionalno jelo.
Potrebno za nadev
Potrebno još
Za zapršku
1. Izdinstati luk seckan na kockice, dodati mu sitno seckan beli luk i sargarepicu, prodinstati jos malo.
2. Dodati sitno seckanu slaninicu da se malo proprzi.
3. Dodati pirinac opran izmesati sa smeso od luka i slaninice, skloniti sa ringlet.
4. Zatim dodati mleveno meso i zacine. Dobro izmesati.
5. Lišće kiselog kupusa obariti na kratko.
6. Iseći zadebljale delove lista tj. korena lista.
7. Na ruku položiti list kupusa, koren lista dođe u koren sake.
8. Uzimati gomilice mesa i stavljati na list kiselog kupusa.
9. Kupus uvijati s nadevom.
10. Dno šrepe u kojoj će se kuvati sarme, obloziti lišćem kupusa.
11. Složiti savijene sarme, a između sloziti suvo meso (slaninicu).
12. Savijenu sarmu prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodu i dodati lovorov list.
13. Šerpu poklopiti i staviti u zagrejanu rerun.
14. Dok sarma ne proključa temperatura može biti veća. Na 190 C krčkati oko 4 sata.
15. Gotovu sarmu zapržiti.
ZaprškaZagrejati ulje, dodati brašno uz neprestano mešanje. Kad brašno dobije blagu zućkastu boju, skloniti sa ringle i dodati papriku (paprika ne treba da se prži jer hoće da gorči). Preliti preko gotove sarme.
Sarmu vratiti još malo u rernu da se prokrčka sa zaprškom.
Prijatno!
Glas javnosti/ N01S