Glas Javnosti

TRADICIONALNO JELO NEKOLIKO SVETSKIH KUHINJA: Počela je sezona sarme, legenda kaže da je prva napravljena pre 3 hiljade godina

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sarma ili sarmice je tradicionalno grčko, srpsko i tursko jelo, vrlo popularno na Balkanu. Ipak koliko toga zapravo znate o ovom popularnom jelu i odakle ono potiče?

Sarma se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uvije u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima Srbije i Grčke sarma se uvija u lišće vinove loze a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku. Na ovakav način sarme se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim slavama i veseljima.

Ime ovog jela dolazi od turske reči sarma, što znači „zamotano“, a u nekim drugim delovima sveta isto to jelo zove se dolma, što na turskom znači „punjeno“.


Kratka istrorija sarme

Prva sarma, odnosno dolma, prema mnogim verovanjima napravljena je pre čak tri hiljade godina u Jermeniji, i to od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Na ostatak sveta proširila se zahvaljujući Osmanlijama, a danas se različiti oblici sarme ili dolme mogu pronaći širom sveta – od Indije preko Alžira pa sve do Balkana.

Sarma je najrasprostranjenija u Azerbejdžanu pa ju je UNESCO 2017. proglasio tamošnjom nematerijalnom kulturnom baštinom.

Priprema sarme širom sveta

Sarma ili dolma priprema se na različite načine, a iako je nama najpoznatija kuvana sarma s mlevenim mesom i kiselim kupusom, u Turskoj se često priprema bez mesa, s lišćem vinove loze ili blitvom. U Grčkoj se priprema uglavnom s lišćem loze, a u Bugarskoj i Rumuniji sa svežim belim kupusom ili lišćem loze.

Sarma pripremljena sa ukiseljenim kupusom najpopularnija je u Srbiji, kao i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a prema različitim receptima sarma se priprema i u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Jordanu, Libanu, Siriji, Iranu i Rusiji.

Sarme se širom sveta razlikuju po vrsti mesa, nadevu i umaku pa se tako mogu puniti govedinom, junetinom, jagnjetinom, ovčetinom ili svinjetinom, negde se u nadev stavlja pirinač, a negde se sarma kuva u sosuod paradajza, negde se kuva u rasolu od kupusa u koji neki zatim stavljaju i suve šljive ili višnje.

Mnogima je omiljena onakva kakva se najčešće sprema na našim prostorima, pa u nastavku pogledajte recept za ovo tradicionalno jelo.


Recept

Sastojci

Potrebno za nadev

  • 1 kg mlevenog svinjskog mesa
  • 1 solja pirinča
  • 2 kom srednje glavice luka
  • 1 mala šargarepica
  • 1 čen belog luka
  • 150 suve slaninice
  • 1 kašika vegete
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprika
  • 1 kašičica slatke mlevene paprika

Potrebno još

  • Par komada suvog mesa
  • 2 glavice kiselog kupusa (lišće)
  • lovorov list

Za zapršku

  • malo ulja (masti)
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
Priprema

1. Izdinstati luk seckan na kockice, dodati mu sitno seckan beli luk i sargarepicu, prodinstati jos malo.

2. Dodati sitno seckanu slaninicu da se malo proprzi.

3. Dodati pirinac opran izmesati sa smeso od luka i slaninice, skloniti sa ringlet.

4. Zatim dodati mleveno meso i zacine. Dobro izmesati.


Savijanje sarme

5. Lišće kiselog kupusa obariti na kratko.

6. Iseći zadebljale delove lista tj. korena lista.

7. Na ruku položiti list kupusa, koren lista dođe u koren sake.

8. Uzimati gomilice mesa i stavljati na list kiselog kupusa.

9. Kupus uvijati s nadevom.

10. Dno šrepe u kojoj će se kuvati sarme, obloziti lišćem kupusa.

11. Složiti savijene sarme, a između sloziti suvo meso (slaninicu).

12. Savijenu sarmu prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodu i dodati lovorov list.

13. Šerpu poklopiti i staviti u zagrejanu rerun.

14. Dok sarma ne proključa temperatura može biti veća. Na 190 C krčkati oko 4 sata.

15. Gotovu sarmu zapržiti.

Zaprška

Zagrejati ulje, dodati brašno uz neprestano mešanje. Kad brašno dobije blagu zućkastu boju, skloniti sa ringle i dodati papriku (paprika ne treba da se prži jer hoće da gorči). Preliti preko gotove sarme.

Sarmu vratiti još malo u rernu da se prokrčka sa zaprškom.

Prijatno!


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR