Glas Javnosti

TO JE BALKANSKI KAVIJAR! Zapadnjaci poludeli za AJVAROM, BBC mu posvetio i emisiju

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ajvar ili kako ga nazivaju "balkanski kavijar" čuveni je gastronomski specijalitet o kojem je priču napravio i BBC.

Tegle napunjene ajvarom uglavnom smatramo zimskom hranom, ali pošto ga možemo koristiti kao preliv, začin, prilog ili glavno jelo, jedemo ga uglavnom tokom cele godine.

Recepti, međutim, zavise od regije i kuvara. Neki, naprimer, dodaju sirće, šećer, beli ili crveni luk, šargarepu i paradajz a mnogi se raspravljaju i o tome da li povrće treba da bude pečeno, kuvano ili čak sveže.

Rasprave o ajvaru odvijale su se i ranije, a neke su čak išle i nešto dalje. Jedna od poznatijih je kada su slovenački mediji izveštavali o pokušaju jedne prehrambene kompanije da zaštiti naziv "ajvar" na nemačkom tržištu, ali i kada su proizvođači iz Srbije hteli podneti tužbu protiv jednog proizvođača iz Severne Makedonije zbog lažnog brendiranja i prodaje svog proizvoda kao "leskovačkog ajvara", prenosi BBC.

Reč "ajvar" potiče od turske reči havyar, što znači "kavijar". Prema nekim objašnjenjima, prenosi spomenuti medij, nosi taj naziv jer su paprika i ulje bili skupi i smatrani luksuzom u Beogradu krajem 19. veka. Tada su u kafanama na jelovnicima ovaj namaz plasirali kao "kavijar od crvene paprike". Sada, međutim, povrće košta mnogo manje i samim tim je ajvar veoma pristupačan, piše Klix.

Ljudi širom Balkana okupljaju se širom jeseni i zime na festivalima i takmičenjima u pravljenju ajvara, a isti je postao popularan i u severnoevropskim supermarketima, kuhinjama, pa čak i jezicima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR