Glas Javnosti

AJVAR JE BLAGOTVORAN ZA NAŠ ORGANIZAM: Evo šta gastroenterolog kaže!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sezona zimnice je pred nama a nemoguće je zimnicu zamisliti bez kvalitetnog domaćeg ajvara.

Paprike su "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu.

Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o omiljenoj namirnici punoj vitamina C, od koje trenutno pravimo zimnicu.

Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže. Profesor Perišić ajvar savetuje za doručak.

 - Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hleba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak, rekao je doktor.

 - Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar, rekao je on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR