Paprike su "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu.
Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o omiljenoj namirnici punoj vitamina C, od koje trenutno pravimo zimnicu.
Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže. Profesor Perišić ajvar savetuje za doručak.
- Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hleba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak, rekao je doktor.
- Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar, rekao je on.
(Glas javnosti)