Glas Javnosti

SVE PREDNOSTI ROTKVICE: Deluje čak i na nervni sistem

Hrana
Autor: Glas javnosti

Rotkvica je niskokalorična namirnica i bogata vodom koja čini preko 95 odsto njenog sastava. Osim toga, sadrži i značajnu količinu vitamina B, vitamina C i mineralnih soli. Ovo povrće poznato je ne samo po blago ljutom ukusu, već i po svojim fitoterapeutskim svojstvima. Zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima deluje na opuštanje mišićnog i nervnog sistema.

Taqkođe, njihovo antiseptičko delovanje, s druge strane, čini ih idealnom hranom za borbu protiv bakterija.

Konzumacija rotkvica takođe osigurava pročišćavanje, posebno na bubrežnom, diuretičkom i laksativnom nivou, iako u blagoj meri.


Rotkvice su takođe poznate još od rimskog doba po karakteristici da poboljšavaju san.

Negativne strane rotkvica

S druge strane, mogu da postoje neke kontraindikacije, posebno povezane s preteranom konzumacijom rotkvica.

U nekim slučajevima mogu da doprinesu iritaciji zidova creva i želuca ili da pojačaju gorušicu, dok u drugim slučajevima mogu da izazovu nadutost.

Uopšteno, konzumacija rotkvica se ne preporučuje u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kolitisa ili iritabilnog debelog creva, gastritisa, bubrežnih kamenaca i drugih problema povezanih s sistemom za varenje, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR