Suve paprike su pravi specijalitet koji je karakterističan za jug Srbije gde nijedna svečana trpeza ne može zamisliti bez njih. Iako postoje brojni recepti, evo jednog koji je idealan za posni period.
Potrebno vam je 10-12 suvih paprika, 3 čena belog luka, 200g pirinča okruglog zrna, 1/2 praziluka, 2 srednje glavice crnog luka, dve srednje šargarepe, ulje, vlašac, so, biber, mlevena paprika i kašika brašna.
Suve paprike potopite u vruću vodu i ostavite ih sa strane dok pripremate nadev. Pirinač očistite i dobro operite u nekoliko voda. U šerpi izdinstajte najpre sitno seckani luk na ulju i malo vode, pa potomdodajte praziluk. Nakon toga dodajte šargarepu koju ste krupno izrendali. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk pa pirinač i sve to pržite oko 5 minuta, mešajući pritom da se pirinač ne zalepi.
Ulijte pola litra vode i kuvajte dok pirinač ne bude na pola gotov. Začine dodajte po ukusu. Neka se nadev malo prohladi, a onda napunite paprike i režajte u podmazanu posudu. U šerpu od nadeva sipajte malo tople vode, dodajte kašiku brašna i malo mlevene paprike, sve lepo sjedinite pa prelijte paprike.
Posudu prekrijte folijom, pa ih pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, a ponom skinite foliju, smanjite temperaturu na 160 i pecite paprike još 40 minuta, piše Agroinfo.rs