Glas Javnosti

SUMAK ZAČIN osvežavajuće arome sa lekovitim svojstvima

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Sumak ( Rhus coraiaria ) o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina. Ovo je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako retko, bobice se čak prodaju i cele. Mleveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svežu ukusnu notu - prenosi agroinfo.rs.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba. Sumak se dugi niz vekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

Lekovita svojstva sumaka

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvežavajuće arome, sumak ima i mnoga lekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za lečenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Istraživanja sprovedena u Nemačkoj pokazala su da sumak ima snažno delovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lekovima namenjenim za lečenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.

Obično se koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osetiti ako njime posipate jelo netom pre služenja.

Savršeno se slaže sa jagnjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR