Glas Javnosti

IZBEGNITE GREŠKE: Evo kako pravilno da kiselite kupus kako bi zadržao sve vitamine

Hrana
Autor: Glas javnosti

Fermentacija ili kišeljenje kupusa je proces u kome dobijamo kvalitetan proizvod pun vitamina, a ovi saveti će vam pomoći da to obavite da najbolji način.

Kada kupus ređate u bure radi fermentacije, ne pritiskajte glavice previše, ali ne dozvolite da budu labave, već ih lepo uklopite. Pažljivo im izvadite koren i naspite so, a otvor obaveđno treba da ostane okrenut nagore, piše Agroinfo.rs

Kiseli kupus je idealna zimska "poslastica" jer je pun vitamina C i zato je idealan za jačanje imuniteta. Mežutim, ako prilikom kišeljenja dodajete i šećer, što mnogi rade, vitamin C će se potpuno neutralisati.

Tartronska kiselina, jedinjenje koje se takođe nalazi u velikoj količini u kiselom kupusu, inhibira preradu ugljenih hidrata u masti, što je veoma važno ukoliko nameravate da oslabite. Da biste pojačali efekat, nutricionisti preporučuju dodavanje jabuke u kiseli kupus – tako ćete dodatno povećati koncentraciju ove kiseline.

Međutim, kiseli kupus se ipak ne preporučuje onima koji imaju osetljiv digestivni trakt, visok pritisak i kiselost u želucu. Za fermentaciju se posebno preporučuje futoški kupus i srpski melez, a prilikom procesa pazite da kupus bude zdrav, dobro očišćen i složen. Režajte ga pažljivo, poklopite nekom rešetkom ili daščicama, pa pritisnite kamenom. Uživajte u obilju vitamina preko zime!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP