Glas Javnosti

STARO JELO NAŠIH BAKA: Recept za proju sa spanaćem i lukom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Veoma ukusna proja, odlična i kada se ohladi.

Sastojci:

– 200-300 g spanaća

– 1 veliki ili 2 manja crna luka


– 1 veći čen belog luka

– 1,5 kašika maslinovog ulja

– so, biber

Za proju:

– 4 jaja

– 2,5 dl jogurta

– oko 100 g kisele pavlake

– 50 ml maslinovog (ili nekog drugog) ulja

– pola kašičice soli

– 3 kašike belog brašna

– 1,5 kašičica (ili kesica) praška za pecivo

– 4 kašike integralnog brašna

– 8 kašika kukuruznog brašna za palentu

– 200g sira

– kašičica iseckane sveže mirođije (proizvoljno)

Priprema:

Operite spanać i samo minut ga obarite u ključaloj vodi. Procedite i prespite u činiju sa veoma hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite.

Iseckajte crni luk i ubacite u tiganj. Dodajte sitno naseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri propržite luk dok sasvim ne omekša i postane staklast.


Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju, eventualno, ispusti spanać. Sklonite sa ringle i pustite da se malo prohladi.

Proja:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite papirom za pečenje pleh dimenzija 20x30cm.

Dok se povrće priprema, lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, so i izmešajte. U zasebnoj posudi spojite tri vrste brašna i prašak za pecivo.

Dodajte brašno tečnoj smesi i izmešajte samo toliko dok se sve fino spoji i vodite računa da ne ostanu grudvice brašna.


Zatim dodajte izmrvljen sir, proprženo povrće i sitno seckanu mirođiju.

Prespite sve u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumeni i počne da miriše.

Kad je proja gotova, ostavite je da se ohladi oko 10 minuta, isecite na kocke, piše N1.

Prijatno!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR