Glas Javnosti

STARO JELO NAŠIH BAKA: Recept za proju sa spanaćem i lukom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Veoma ukusna proja, odlična i kada se ohladi.

Sastojci:

– 200-300 g spanaća

– 1 veliki ili 2 manja crna luka


– 1 veći čen belog luka

– 1,5 kašika maslinovog ulja

– so, biber

Za proju:

– 4 jaja

– 2,5 dl jogurta

– oko 100 g kisele pavlake

– 50 ml maslinovog (ili nekog drugog) ulja

– pola kašičice soli

– 3 kašike belog brašna

– 1,5 kašičica (ili kesica) praška za pecivo

– 4 kašike integralnog brašna

– 8 kašika kukuruznog brašna za palentu

– 200g sira

– kašičica iseckane sveže mirođije (proizvoljno)

Priprema:

Operite spanać i samo minut ga obarite u ključaloj vodi. Procedite i prespite u činiju sa veoma hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite.

Iseckajte crni luk i ubacite u tiganj. Dodajte sitno naseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri propržite luk dok sasvim ne omekša i postane staklast.


Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju, eventualno, ispusti spanać. Sklonite sa ringle i pustite da se malo prohladi.

Proja:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite papirom za pečenje pleh dimenzija 20x30cm.

Dok se povrće priprema, lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, so i izmešajte. U zasebnoj posudi spojite tri vrste brašna i prašak za pecivo.

Dodajte brašno tečnoj smesi i izmešajte samo toliko dok se sve fino spoji i vodite računa da ne ostanu grudvice brašna.


Zatim dodajte izmrvljen sir, proprženo povrće i sitno seckanu mirođiju.

Prespite sve u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumeni i počne da miriše.

Kad je proja gotova, ostavite je da se ohladi oko 10 minuta, isecite na kocke, piše N1.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR