Sastojci:
– 200-300 g spanaća
– 1 veliki ili 2 manja crna luka
– 1 veći čen belog luka
– 1,5 kašika maslinovog ulja
– so, biber
Za proju:
– 4 jaja
– 2,5 dl jogurta
– oko 100 g kisele pavlake
– 50 ml maslinovog (ili nekog drugog) ulja
– pola kašičice soli
– 3 kašike belog brašna
– 1,5 kašičica (ili kesica) praška za pecivo
– 4 kašike integralnog brašna
– 8 kašika kukuruznog brašna za palentu
– 200g sira
– kašičica iseckane sveže mirođije (proizvoljno)
Priprema:
Operite spanać i samo minut ga obarite u ključaloj vodi. Procedite i prespite u činiju sa veoma hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite.
Iseckajte crni luk i ubacite u tiganj. Dodajte sitno naseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri propržite luk dok sasvim ne omekša i postane staklast.
Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju, eventualno, ispusti spanać. Sklonite sa ringle i pustite da se malo prohladi.
Proja:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite papirom za pečenje pleh dimenzija 20x30cm.
Dok se povrće priprema, lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, so i izmešajte. U zasebnoj posudi spojite tri vrste brašna i prašak za pecivo.
Dodajte brašno tečnoj smesi i izmešajte samo toliko dok se sve fino spoji i vodite računa da ne ostanu grudvice brašna.
Zatim dodajte izmrvljen sir, proprženo povrće i sitno seckanu mirođiju.
Prespite sve u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumeni i počne da miriše.
Kad je proja gotova, ostavite je da se ohladi oko 10 minuta, isecite na kocke, piše N1.
Prijatno!