Ovaj namaz podseća na ajvar koji mnogi obožavaju. Pravi se lako i vrlo je zdrav.
Potrebne su vam tri crvene paprike, 1 patlidžan, 5 čenova belog luka, maslinovo ulje, so i biber po ukusu i po želji kašičica vinskog ili jabukovog sirćeta.
Pašteta se prirprema tako što se povrće najpre obari i sitno isecka. Potom uzmite pleh i u njega stavite papir za pečenje, pa složite iseckano povrće, a preko njega stavite očišćeni beli luk.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite 45 minuta. preporučuje superzena.b92.net.
Pečeno i malo prohlađeno povrće stavite u blender, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja, pa sve dobor izblendajte. Po potrebi dodavati postepeno još maslinovog ulja, dok se ne dobije željena tekstura. Ukoliko želite, u smesu na kraju možete dodati i malo vinskog ili jabukovog sirćeta. Sve dobro promešajte i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj teglici.
Prijatno!