Šta vam je potrebno za slatko :
Za slatko od smokava zelenih trebaće vam dosta strpljenja. Prvo dobro operite smokvice i sa iglom (pletačom) izbušite svaku sa po dva, tri uboda. Stavite ih u odgovarajuću posudu ,prelijte sa vodom i kuvajte sve dok ne provre. Kada se to desi,prospite provrelu vodu(oprezno da se ne ošurite) i nalijte drugu.
Ovaj proces ponavljajte ni manje ni više već tačno 9 puta. Uporedo sa tim ušpinujte šećer sa tri čaše vode sve dok se ne zgusne koliko je i potrebno za svako slatko. Da bi ste bili sigurni da je dovoljno gusto,obratite pažnju da li čujete zvuk koji je sličan siktanju. Treba da se javljaju mali i sitni mehurići koje stvara šećerna masa. Ako se to dešava, šećer je u potpunosti spreman tj. ušpinovan piše Lepa i zdrava
Ovo iskustvo se stiče tokom vremena,tako da se ne sekirate previše,sve ćete to naučiti. Dodajte smokvice i kuvajte. Isecite limunove na kriške i dodajte ih u slatko. Slatko od smokava kuvano jeste, najbolje ćete videti po izgledu samog sirupa. Malo ga nakapajte u odgovarajuću tacnu, ako nije ni previše gust , a ni redak i ima lepu boju, uspite u slatko čašu ledene vode (2dl).
Tako će sirup da prodre u smokve, koje će postati još hrskavije i sočnije. Sada šerpu prekrijte sa vlažnom krpom, pustite nek odstoji tokom noći i sutradan usipajte u odgovarajuće tegle.