Glas Javnosti
posta

SLATKIŠ A SNIŽAVA KRVNI PRITISAK? Crna čokolada kao svemoćna namirnica

Hrana
Autor: Glas javnosti

Naučnici otkrivaju koji slatkiš pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska!

Da vas je neko pitao da li postoji slatkiš koji može dobro da utiče na zdravlje, verovatno biste kao iz topa rekli ne ili biste se barem dobro zamislili nad tim pitanjem. Jer, nekako smo navikli da slatkiši generalno nisu dobri za zdravlje, ali to nije baš sasvim tačno, ispostavilo se.

Naučnici su utvrdili da flavonoli, tj. antioksidanti koji se nalaze u kakau, mogu dobro da utiču na zdravlje srca tako što snižavaju krvni pritisak. Na taj način, zidovi krvnih sudova ostaju elastični, pa krv može da nesmetano da protiče, piše portal Mondo.
S tim u vezi, mlečna čokolada verovatno nije najbolja ideja jer sadrži dosta šećera, a malo kakaa, ali zato bez griže savesti može da uživate u tamnoj čokoladi koja može da sadrži i do 90 odsto kakaa.

Sprovedena studiaj je utvrdila da su volonteri koji su uzimali suplemente kakaa imali niži krvni pritisak i elastičnije krvne sudove već u naredna tri sata od uzimanja ovih suplemenata. Doduše, pilule koje su oni uzimali sadrže flavonola koliko ih ima u pola kilograma čokolade.

"Pozitivan uticaj koji flavonoli iz kakaa imaju na kardiovaskularni sistem je neporeciv", kaže vodeći autor studije profesor Kristijan Hajs.


On ističe da, iako je za potrebe studije korišćeno mnogo flavonola, tamna čokolada i dalje ima značajan uticaj na zdravlje – i naravno, ne treba da pojedete pola kilograma.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR