Za mnogobrojne blagodeti crne čokolade ste sigurno već čuli, a da li ste znali da ona može da pokrene i hemijske reakcije u mozgu zaslužne za rast novih moždanih ćelija, i to onih zaduženih za učenje i pamćenje. Osim toga, prema studijama neurodegenerativnih istraživača, čokolada je jedna od namirnica koju bi trebalo da uvrstimo u svoju ishranu i radi boljeg rada srca.
- Mozak i srce međusobno su u telu povezani kilometrima krvnih žila koje kroz njih prolaze - kaže dr Kirsten Vilmjer, naučnica iz Kalifornije.
Kako dalje objašnjava oba organa možemo da zaštitimo i redovnim vežbanjem, pravilnom ishranom i redukovanjem stresa.
Crna čokolada je bogata antiosksidansima polifenolima koji deluju protivupalno na čitavo telo pa tako i na mozak, a imaju i sposobnost prelaska moždane barijere i na taj način pomažu u zaštiti neurona na mozgu. Kako doktorka navodi flavonoidi iz crne čokolade podstiču i proizvodnju proteina odogovrnog za neurogenezi, osnosno za proizvodnju nervnih matičnih ćelija.
Upravo zbog toga, objašnjava doktorka, crna čokolada može da umanji rizik od kognitivnog propadanja ili čak Alcajmerove bolesti.
- Druga sjajna stvar je što pomaže i oslobađanje azot oksida i tako osigurava da kroz mozak protiču veće količine krvi bogate kiseonikom - objasnila je, a kroz taj proces tamna čokolada može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska.
Kako Vilmjer navodi, u svojoj praksi često se susretala sa pacijentima koji bi bili šokirani koliko je svakodnevno konzumiranje crne čokolade snizilo njihov krvni pritisak.
- A budući da obično ima jako malo šećera, napominje Vilmajer, sa crnom čokoladom nećete poremetiti nivo šećera u krvi.
Osim konuzumiranja kockica čokolade, možete je konzumirati i u prahu, dodati u razne smutije ili kaše sa ovsenim pahuljicama.
(Glas javnosti)
11 min
32 min