Glas Javnosti

Savršena čokoladna poslastica samo za odabrane goste: PONOĆNA torta koju ćete OBOŽAVATI

Hrana
Autor: Glas javnosti

Čokoladna torta koja se topi u ustima... Sočan biskvit, fina čokoladna krema, svi je vole.

Sastojci:

2/3 šolje kakao praha 1 šolja tople jake kuvane kafe 1 prstohvat kajenske paprike (može i obična ljuta tucana) 1/2 šolje biljnog ulja 2 šolje šećera 2 velika jaja 1 šolja mlaćenice 1 kašičica vanile 1 3/4 šolje brašna 1 kašičica soli 2 kašičice sode bikarbone 1 kašičica praška za pecivo

Trebaće vam i: maslac za podmazivanje tiganja, dva papira za pečenje, isecite veličinu dna kalupa za torte, kakao za zaprašivanje tiganja.

Za glazuru:

1 šolja tamnog kakaoa 4 ½ šolje šećera 1 ½ štapića putera, omekšanog ½ šolje mlaćenice 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. U maloj posudi rastvorite kakao prah i kajensku papriku sa vrućom skuvanom kafom i ostavite po strani.

U posudi umutite ulje i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja i umutite dok ne postane svetla i kremasta masa, oko 1-2 minuta. Ovaj proces ubacuje vazduh u smesu.

Polako dodajte mešavinu kafe/kakaa, mlaćenicu i vanilu i umutite dok testo ne postane glatko.

U posebnu posudu prosejte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte suve sastojke u mokre i mutite na maloj brzini da se sjedine. Mešajte samo dok se svi sastojci ne sjedine, nemojte previše mešati kada stavite brašno.

Namažite dno i stranice dva kalupa za torte i stavite okrugli papir na dno svakog kalupa. Maslacem premažite vrh papira, a zatim pospite celu unutrašnjost pergamenta i pleh kakao prahom, istresite višak. Sipajte pola testa ravnomerno i stavite u sredinu rerne.

Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Pazite da se ne prepeče. Ponovite sa ostatkom testa. Izvadite iz kalupa i ohladite.

Za pripremu glazure: Prosejte kakao prah sa šećerom u velikoj posudi. U posudi mikserom umešajte puter dok ne postane glatko. Dodajte mešavinu šećera i kakao praha zajedno sa mlaćenicom i vanilom i umutite dok ne postane glatka i kremasta masa. Dodajte još mlaćenice ili punomasnog mleka ako je glazura pregusta.

Stavite malu kašičicu glazure na posudu za tortu da spreči klizanje torte i stavite jednu koru na glazuru. Premažite vrh kore jednim slojem i ostavite da se stegne. Stavite drugu koru na prvu i namažite celu tortu i stranice. Ostavite da se stegne, pa služite, prenosi Kurir.

Ukoliko vam je ova čokoladna torta komplikovana evo još jednog recepta poslastice kojom ćete biti oduševljeni:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR