Kačamak se pravi od kukuruznog brašna, tačnije od belog kukuruznog ili projinog brašna, dok je verzija sa žutim brašnom palenta, piše Agroinfo.rs
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana. Kačamak i palenta su izuzetni za zdravlje našeg organizma, a o istraživanja su pokazala da čak smanjuju rizik od kancera debelog creva i hemoroida. Osim toga, ova hrana ima antioksidativno dejstvo na ceo organizam.
Kačamak se priprema vrlo jednostavno - za dve osobe je dovoljno da sipate dve velike šolje u šerpu, malo posolite i dodate kašičicu svinjske masti. Kada voda provri, malo po malo dodajte kukuruzno brašno dok se smesa ne zgusne. Gustinu odredite sami i po sopstvenom nahođenju. Budite oprezni da se ne opečete prilikom kuvanja. Idealno bi bilo da kačamak izbije nekoliko ključeva, odnosno da ga kuvate bar nekoliko minuta da brašno ne ostane živo. Ne zaboravite da neprestano mešate kako se smesa ne bi zalepila za dno posude.
Služite sa mlekom, sirom, jogurtom ili drugim dodacima koje volite.
Prijatno!
BONUS VIDEO: NEDELJKO NEĐO DRAŽIĆ: OVO JE MAGIJA KOJOM SAM ZVEZDU ODVEO U BARI (VIDEO)