Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”. Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka.
Tortilje danas možete da kupite u gotovo svakoj radnji, a nadev možete da kreirate po svom ukusu. Za razliku od meksičkih burita koji uglavnom sadrže meso i pasulj, američki burito sadrži razne sastojke. Prvi smrznuti buritosi pojavili su se na američkom tržištu još 1964. godine. Omiljen burito za doručak, ili tortilja punjena jajima, slaninom, krompirima, čijilem i sirom, osmislila je 1975. godine Tia Sofia u gradu Santa Fe.
Sjajna stvar kod burita je što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, što znači dag a apsolutno možete prilagoditi svom ukusu. Mi vam predstavljamo jednu od najpopularnijih kombinacija – burito sa piletinom, a ako ste ljubitelj neke druge vrste mesa piletinu jednostavno zameniti svojom omiljenom vrstom i dobiti burito po svojoj meri.
Potrebni sastojci za 4 osobe
- 8 tortilja
- 400 g pileceg belog mesa
- 200 g crvenog pasulja ( može i bez pasulja)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- peršunov list po želji
- 250 g paradajza
- 100 ml kuvanog paradajza
- 1/2 kafene kašike soli
- pola kafene kašike čilija u prahu ( može i bez)
- 1 kafena kašika vegete
- 25 ml ulja
- 100 g mocarele (ukoliko želite sočniji burito)
Priprema:
Očistite crni luk i sitno ga iseckajte. Stavite ulje u dublji tiganj da se zagreje, pa potom stavite luk da se dinsta dok ne postane staklast.
Pileće belo meso iseckajte na štapiće ili na kockice, u zavisnosti od toga šta više volite. Paradajz kratko poparite u vreloj vodi, oljuštite ga i isecite na kocke.
U prethodno pripremljen luk dodajte piletinu, paradajz i crveni pasulj. Zatim dodajte so, vegetu i čili po ukusu, dobro promešajte i kratko prodinstajte, a zatim uz podlivanje sa po malo vode krčkajte oko 20 minuta.
Kad je nadev od piletine za burito gotov dodajte sok od kuvanog paradajza, sitno isečen peršunov list i propasiran beli luk. Dobro promešajte, potomkrčkajte nekoliko minuta i sklonite.
Zagrejte tortilje na teflonskom tiganju ili u rerni. Na svaku tortilju stavite po 2 kašike nadeva, urolajte je kao palačinku i stavite u podmazanu vatrostanu posudu. Pecite tortilje u rerni 15 minuta na 180 stepeni i meksički specijalitet je pripremljen. Ukoliko želite nešto sočniji burito, možete poređati mocarelu isečenu na kriške po buritosima i vratiti u rernu da se sir rastopi.
BONUS VIDEO: Kako napraviti BRZU PITU SA MESOM!