Glas Javnosti

Šampinjoni kao magične biljke pune vitamina i minerala a njihove kalorije su...

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Kao delikates, pečurke se takođe koriste i u alternativnoj medicini zbog svog prirodnog bogatstva mineralima, vitaminima i proteinima. Najrasprostranjenijih i najčešće upotrebljavanih pečuraka su šampinjoni, prvenstveno zbog lakoće produkcije, a zatim i velike hranljivosti i zdravstvenih beneficija koje nose sa sobom - piše Agroinfo.rs



Iako se šampinjoni mogu naći i u prirodi, mnogi ljudi izbegavaju potragu zbog rizika od mešanja šampinjona sa nekim pečurkama koje su fatalne za ljudski život. Zato se njihova proizvodnja mahom svodi na domaći, veštački uzgoj, ali se, sa pozitivne strane one mogu naći tokom cele godine na tržištu, a sam način proizvodnje nikako ne utiče na koncentraciju zdravih i hranljivih supstanci. 

Šampinjoni su dokazano izuzetno zdravi za naš organizam, te preporučljivi od strane nutricionista, doktrora specijalista, ali i drevnih naroda. Ono što još više privlači ljubitelje šampinjona je činjenica da ne goje, a da imaju izuzetno visoke nutritivne vrednosti zbog čega nije potreban unos velikih količina pečuraka kako bi se izazvao osećaj sitosti.


Šampinjoni su izuzetno hranljivi, ali takođe spadaju i u ’’težu’’ hranu, te prevelike količine i nisu najpreporučljivije. Nosioci su velikog broja vitamina, minerala i proteina, a interesantno je to da je dejstvo šampinjona unikatno jer ne spadaju ni u biljke ni u životinje.

Sveži, kuvani, punjeni, prženi, šampinjoni imaju visoke, ali različite nutritivne vrednosti u 100 grama:

Sveži šampinjoni:

Ugljeni hidrati: 3 grama (1% potrebnog dnevnog unosa)
Dijetetska vlakna: 1 gram (4% potrebnog dnevnog unosa)
Proteini: 3 grama (6% potrebnog dnevnog unosa)

Kuvani šampinjoni:

Ugljeni hidrati: 5 grama (2% potrebnog dnevnog unosa)
Dijetetska vlakna: 2 grama (9% potrebnog dnevnog unosa)
Proteini: 2 grama (4% potrebnog dnevnog unosa)

Što se kalorija tiče, šampinjoni spadaju u grupu izuzetno niskokaloričnih plodova, zbog čega je i česta namirnica u kućama osoba koje teže da se reše viška kilograma. U 100 grama sirovih šampinjona ima svega 22 kalorije, dok u 100 grama prokuvanih ima svega 28 kalorija. 


Zbog visoke koncentracije vitamina i minerala, šampinjoni su uvek preporučljivi pri hrono ishrani. Redovna konzumacija šampinjona je dovoljna našem telu da ispuni skoro celodnevnu potrebu za unosom minerala i vitamina.

Što se minerala tiče, u šampinjonima se nalaze skoro svi potrebni minerali za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Doduše, koncentracija nije naročito visoka, ali je dovoljna da ispuni sve dnevne potrebe. 

Bakar, zajedno sa vitaminom C igra glavnu ulogu u očuvanju i jačanju imunološkog sistema ljudi tako što se aktivno bori protiv svih štetnih mikroorganizama i slobodnih radikala i tako čine naš organizam jačim i otpornijimm na spoljašnje uticaje. Magnezijum, kalijum i fosfor imaju snažan pozitivni uticaj na naš kardiovaskularni sistem i sprečavaju hipertenziju, srčani udar i slične probleme.

Zdravstvene beneficije šampinjona: Čuvaju i poboljšavaju vid, Preventiva od raka, Ubrzava metabolizam, Štiti kardiovaskularni sistem, Štiti koštani sistem, Pomaže mršavljenje, Regulišu dijabetes.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR