Pileća čorba je jednostavan i lagan ručak, koji i najmlađi vole.
Sastojci:
– 600 g pilećeg belog mesa
– 3 krompira
– 2 šargarepe
– 1/2 korena peršuna
– 1/3 korena paškanata
– 100 g celera
– 1 list lovora
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica bibera
– 2 kašičice suvog biljnog začina
– 2 žumanaca
– 2 dl kisele pavlake
– sok od limuna
– 1,5 l vode
Priprema:
Pileće belo meso oprati pod mlazom hladne vode, staviti u šerpu sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.
Kada voda provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i polovinu količine suvog biljnog začina, biber i list lovora.
Kada meso bude kuvano, isključiti šporet i procediti tečnost.
Meso i povrće ostaviti da se malo ohladi. Meso iseckati na kocke, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Proceđenu tečnost vratiti u šerpu i dodati iseckano meso i povćre. Zatim dodati ostatak suvog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.
U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca sa kiselom pavlakom.
Skloniti šerpu sa šporeta i dok je čorba još vrela sipati tanak mlaz mase od žumanaca i pavlake, uz neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini.
Tek kada se sipa sva masa, promešati celu čorbu.
Čorbu na kraju zakiseliti sokom od limuna.