Za pripremu profiterola, kao i za pripremu eklera i princes-krofni treba izdvojiti malo više vremena i ne otvarati rernu dok se testo peče – tako će kolačići biti kao sa slike.
Najpre skuvajte fil, da biste ubrzali postupak pravljenja kolača.
Umutite tri žumanca, dve kašike gustina, izrendanu koricu limuna i 100 mililitara mleka tako da nema grudvica i ostavite sa strane.
Od preostalih belanaca možete da napravite puslice.
U šerpu sipajte 300 mililitara mleka i 100 mililitara pavlake za kuvanje, dodajte 200 grama šećera, dve kesice vanilin-šećera i 75 grama putera, pa kuvajte dok ne počne da vri. Onda sipajte umućena žumanca sa gustinom i mlekom i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Važno je da fil sve vreme mutite žicom kako se ne bi stvarale grudvice.
Skuvani fil preručite u plastičnu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Fil ostavite da se hladi.
U drugu šerpu sipajte pola litra vode, 125 grama putera, kašiku šećera i pola kašičice soli i stavite na ringlu da provri. Potom dodajte 250 grama brašna i sve vreme mutite žicom da se ne bi stvarale grudvice. Kad se smesa zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se smesa ohladi. Tad dodajte tri cela jaja, jedno po jedno i mutite mikserom. Testo bi trebalo da bude glatko.
Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa odvajajte kuglice veličine oraha i spuštajte ih na papir. Ostavljajte dovoljno prostora između kuglica od testa, jer će ono tokom pečenja narasti piše Telegraf
Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite testo za profiterole dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene. Dok se testo peče, nemojte otvarati rernu da profiterole ne bi splasnule.
Kad se profiterole ohlade, presecite ih i punite kremom, pa ih ređajte na tacnu.
U šerpici rastopite 200 grama čokolade za kuvanje sa 50 grama putera i 50 mililitara mleka, pa prelijte preko profiterola i ostavite sat vremena na hladnom mestu.