Glas Javnosti

RECEPT ZA PROFITEROLE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI : Hrskave profiterole punjene kremom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Princes-krofne, ekleri i profiterole pripadaju istoj „porodici“ kolača; razlikuju se samo po obliku i veličini, a recept je isti.

Za pripremu profiterola, kao i za pripremu eklera i princes-krofni treba izdvojiti malo više vremena i ne otvarati rernu dok se testo peče – tako će kolačići biti kao sa slike.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 250 g putera
  • pola litra vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 450 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 2 kašike gustina
  • 220 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • korica limuna
  • pola kašičice soli

Priprema:

Najpre skuvajte fil, da biste ubrzali postupak pravljenja kolača.

Umutite tri žumanca, dve kašike gustina, izrendanu koricu limuna i 100 mililitara mleka tako da nema grudvica i ostavite sa strane.

Od preostalih belanaca možete da napravite puslice.

U šerpu sipajte 300 mililitara mleka i 100 mililitara pavlake za kuvanje, dodajte 200 grama šećera, dve kesice vanilin-šećera i 75 grama putera, pa kuvajte dok ne počne da vri. Onda sipajte umućena žumanca sa gustinom i mlekom i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Važno je da fil sve vreme mutite žicom kako se ne bi stvarale grudvice.


Skuvani fil preručite u plastičnu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Fil ostavite da se hladi.

U drugu šerpu sipajte pola litra vode, 125 grama putera, kašiku šećera i pola kašičice soli i stavite na ringlu da provri. Potom dodajte 250 grama brašna i sve vreme mutite žicom da se ne bi stvarale grudvice. Kad se smesa zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se smesa ohladi. Tad dodajte tri cela jaja, jedno po jedno i mutite mikserom. Testo bi trebalo da bude glatko.

Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa odvajajte kuglice veličine oraha i spuštajte ih na papir. Ostavljajte dovoljno prostora između kuglica od testa, jer će ono tokom pečenja narasti piše Telegraf

Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite testo za profiterole dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene. Dok se testo peče, nemojte otvarati rernu da profiterole ne bi splasnule.

Kad se profiterole ohlade, presecite ih i punite kremom, pa ih ređajte na tacnu.

U šerpici rastopite 200 grama čokolade za kuvanje sa 50 grama putera i 50 mililitara mleka, pa prelijte preko profiterola i ostavite sat vremena na hladnom mestu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR