Glas Javnosti

HILANDARSKI POSNI MEDENJACI: Svi koji su probali složili su se da su najukusniji

Hrana
Autor: Glas javnosti

U toku je Božićni post, koji važi za jedan od blažih, kada je dozvoljeno jesti hranu pripremanu na ulju, kao i ribu u dane vikenda i pojedinih praznika, poput Vavedenja i Svetog Nikole.

Dobar recept nije na odmet, pa čak i najiskusnijim domaćicama. Donosimo vam recept posnih medenjaka koji je potekao iz manastira Hilandar, a recept je iz knjige "Svetogorski kuvar (Onufrije Hilandarac).

Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".

Svojevremeno, otac Milutin, manastirski pekar, spremio je medenjake u hilandarskoj pekari po sopstvenom receptu.

Svi koji su probali ovu poslasticu složili su se da su ovo najslađi i najukusniji medenjaci najukusniji koje su ikad okusili. 

Sastojci: 

1 kg brašna
600 gr šećera
2 kašike meda
20 gr sode bikarbone
4 dl vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR