Dobar recept nije na odmet, pa čak i najiskusnijim domaćicama. Donosimo vam recept posnih medenjaka koji je potekao iz manastira Hilandar, a recept je iz knjige "Svetogorski kuvar (Onufrije Hilandarac).
Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".
Svojevremeno, otac Milutin, manastirski pekar, spremio je medenjake u hilandarskoj pekari po sopstvenom receptu.
Svi koji su probali ovu poslasticu složili su se da su ovo najslađi i najukusniji medenjaci najukusniji koje su ikad okusili.
Sastojci:
1 kg brašna
600 gr šećera
2 kašike meda
20 gr sode bikarbone
4 dl vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.