Zahvaljujući antioksidantu likopenu, konzumacija paradajza smanjuje rizik od kancera pluća, stomaka i prostate. Pored toga, ovo voće (da, paradajz je zapravo voće!) jača i štiti naše srce, hrani kosti i pomaže u ublažavanju simptoma astme.
Ovo su samo neki od razloga zašto je paradajz zdrav, a u nastavku vam otkrivamo i jedan od mnogobrojnih načina kako da ga pripremate, pišu Sremske vesti.
Sastojci:
– 8 paradajza srednje veličine
– 1 glavica crnog luka
– 1 žuta paprika babura
– 400 g mešanog mlevenog mesa
– 2 čena belog luka
– 1 dl kisele pavlake
– 3 kašike putera
– 150 g sira trapista
– 1/2 veze vlašca
– 1/2 kašičice slatke mlevene paprike
– 1 kašika ulja
– mešavina začina, so, biber
Priprema
1. Paradajz oprati, odseći vrhove pa izdubiti sredinu.
2. Crni luk i papriku iseckati na kocke, pa propržiti na puteru. Dodati mleveno meso, sitno seckan beli luk i vlašac, slatku crvenu papriku pa začiniti po ukusu. Kada je meso napola dinstano, dodati kiselu pavlaku.
3. Vatrostalnu posudu premazati uljem, poređati izdubljen paradajz pa napuniti smesom od mlevenog mesa i posuti rendanim trapistom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 min.