Glas Javnosti

PROBAJTE KAČAMAK DIJETU: Topi kilograme i čisti creva

Hrana
Autor: Glas javnosti

Iako je kačamak nekad bio poznat kao hrana za siromašne, danas je omiljen mnogima. Tajna je u tome što se obrok lako sprema, ne goji, dugo vas drži sitim, čisti creva, a i nije skup.

Za pripremu kačamaka najčešće se koristi žuti kukuruzni griz ili brašno, mada možete da koristite i beli kukuruzni griz, odnosno brašno (bolje nego kupovna gotova palenta).

Obični kačamak skuvan sa vodom, bez sira ili kajmaka, ima prilično malo kalorija. Porcija od 100 g sadrži tek oko 85 kalorija. A ukoliko u kačamak dodate mleko, sir ili kajmak, jasno je da će u tom slučaju imati znatno više kalorija, piše N1.


Pritom, kalorije u ovom obroku uglavnom potiču od ugljenih hidrata.

Prirodne materije iz kačamaka se lako vare i ne utiču na povećanje telesne težine. Osim toga, ova namirnica će biti ukusnija i bolja ukoliko je pomešate sa vašim omiljenim povrćem. Prelijte je jogurtom koji ima malo mlečne masti i uživajte u zdravom obroku.

Dakle, hranljiv obrok sa malo kalorija, poput kačamaka, može biti dobar izbor za one koji žele da izgube dva do tri kilograma ili održe zdravu telesnu težinu i ujedno očste creva.

Naime, kompleksni ugljeni hidrati u kačamaku nas, s jedne strane, dugo drže sitim, a s druge, stimulišu dobro varenje.

Takođe, kačamak dijeta od četiri dana ubrzaće vam metabolizam, a vrlo je moguće i da će sniziti povišen holesterol u krvi. A za regulisanje stolice i čišćenje creva možete da jedete kačamak umesto hleba desetak dana.


Prvi dan

400 g palente, 1 krastavac, 1 paradajz, 1 jabuka, 2 litra vode

Drugi dan

Ponovite meni iz prvog dana.

Treći dan

400 g palente, salata od 300 g zelene salate, 200 g svežeg kupusa, 2 šargarepe, malo limunovog soka i 1 kašičice maslinovog ulja, 2 litra vode, 3 šolje zelenog čaja bez šećera

Četvrti dan

Ponovite meni iz trećeg dana.

Osnovi recept za kačamak

Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, treba da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.

Sastojci:

50 g kukuruznog brašna, 200 ml vode, pola kašičice maslinovog ulja


Priprema:

Vodu sipajte u šerpu i vrlo malo posolite. Ostavite da proključa, pa dodajte brašno. Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta, odnosno dok vam drvena kašika, povučena kroz kačamak, ne ostavi trag po šerpi.
Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.

Ne zaboravite i da, dok ste na kačamak dijeti, treba da pijete dosta vode.

Kačamak dijetu, kao i sve ostale dijete „na svoju ruku“, nemojte držati dugo. Ukoliko vam je potrebna pomoć sa regulisanjem ishrane, posavetujte se sa nutricionistsom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR