Glas Javnosti

PRIPREMITE NAJUKUSNIJU TRPEZU ZA BADNJI DAN! Ovo su RECEPTI za najlepša posna jela

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sutra je Badnji dan, a čak i oni koji se nisu pridržavali božićnog posta, sutra bi trebalo da poste.

Badnje veče karakteriše tradicionalna zajednička večera na kojoj se okupljaju svi članovi porodice. Sutra se priprema raznovrsnija trpeza nego inače s obzirom da ovaj dan označava kraj posta. 

Svi se uglavnom okreću strandardnim jelima, a ovo su recepti za najlepša posna jela.

Prebranac 

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj trpezi

Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i mnogo crnog luka. 

Na 300 grama pasulja nije previše ni 1,5 kilogram očišćenog crnog luka! 

300 grama pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra, a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga (sprečavanje nadimanja), ponovo se nalije voda, stave se dve kašičice soli.

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Riba

Ovo je recept za najsočniju ribu pečenu u rerni sa marinadom. 

Sastojci i priprema: 
1,5 kilograma ribe koju želite 
1 limun
manja glavica rnog luka
3 čena belog luka
pola vezice peršunovog lišća (može celerovo) 
kašičica rendanog đumbira
malo bibera
pola kašičice soli plus još da se posoli riba
100 ml. maslinovog ulja (može i drugo)

Ribu operite, prosušite, dobro posolite, zasecite nožem ili izbockajte čačkalicom da bolje upije marinadu. Pripremite marinadu. 

Izrendajte crni luk, beli luk, koricu limuna, komadić đumbira, iseckajte peršunovo lišće pa sve izmešjate sa uljem, posolite i pobiberite. Marinadu prespite preko ribe i svaki kodmad dobro utrljate da marinada upije

Prekrijte i ostavite oko sat vremena može i duže (može se i odmah peći). Složite u tepsiju, premažite ostatkom marinade, još malo isprskajte limunovim sokom, ako želite stavite i kolutove limuna na ribu.

Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, skinite foliju i ostavite još desetak minuta da se zapeče. 

Ovo je recept za najukusniju pogaču. 

Sastojci: 500 ml mlake vode, 750-800 g brašna, 30 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašika posnog margarina, malo soli, susam, krupna so.

Priprema: U malo mlake vode istopiti kvasac, dodati šećer, ostatak vode i brašno, pa zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da poraste. Testo razviti u pravougaonik pa premazati malo posnim margarinom.

Uviti u rolat. Odseći manji deo i postaviti u sredinu okruglog pleha koji ste premazali uljem ili obložili pek papirom.

Ostatak testa stavite oko sredine kruga i pokrijte da poraste. Pomoću oštrog noža secite trouglove (kao u videu). Premažite uljem i pospite susamom. Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta.

Vruću pogaču premazite malo posnim margarinom da omekša.

Čokoladni kolač

Posni čokoladni kolač sa džemom će vas oduševiti, a priprema ovog kolača ne oduzima mnogo vremena. 

Sastojci: 100 g posne čokolade, 1 šolja šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, 1 kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 200 g posne glazure.

Priprema: Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite.

Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, kako se testo ne bi zalepilo, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Vruć kolač premažite džemom, pa kad se malo prohladi, prelijte čokoladnom glazurom. 

Uživajte i prijatno!

BONUS VIDEO: POSNI UŠTIPCI ZA BADNJE VEČE!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR