Ovo su trikovi koji vam mogu pomoći da vam rana potraje duže.
1.Koristite staklene činijeKada skladištite hranu u frižider ili zamrzivač, uglavnom se koristimo plastičnim, zgodnim činijama. Međutim hrana poput voća, povrća ili ostaci ručka provereno duže opstaju kada su u staklenoj posudi sa dobrim, čvrstim poklopcem.
Datumi isteka roka nekada umeju da zbune i uglavnom su prva stvar koju pogledamo kada uzmemo hranu sa police u marketu, što je dobro. Međutim, kada vidimo do kada je rok trajanja, to se više odnosi na kvalitet hrane nego na bezbednost. Podrazumeva se da ne treba stajati predugo, ali zakasniti dan-dva pa nekada i tri je sasvim u redu sa nekim proizvodima jer se ništa loše neće dogoditi. Čitajte oznaku kao "najbolje je da se koristi do...", jasno navodi kada je najbolje da se pojede nešto, ali ne znači da je štetno čim otkuca ponoć tog dana.
3.Bitno je koju hranu stavljate u frižiderČućete mnogo kontradiktornih saveta o tome koju hranu hladiti, a koju ostaviti na sobnoj temperaturi. Hrana koja nije najpogodnija za frižider su ceo paradajz, lubenica, krompir, luk, beli luk, med i hleb. Dok sa druge strane namirnice koje treba hladiti su grožđe, džemovi, puteri od orašastih plodova, tortilje, kuvana hrana, jabuke, patlidžan, bobičasto voće, brokoli, šargarepa, celer i lisnato povrće.
Ovo zvuči čudno i nećete se možda setiti ovoga, dok ne probate jednom. Nakon toga postaje dobra navika. Razlog ovome jeste taj što se banane kada su sa ostalim voćem, vrlo brzo kvare ili dobijaju one fleke. A to sprečava taj samostalni viseći položaj.
5.Napravite smutiVoće i povrće koje je već omekšalo i na izdisaju je, stavite u blender i napravite od njega odličan sok, tačniije smuti. Možete se igrati kombinacijama voća i povrća, ili odvojiti i uživati u različitim. Eto, produžili ste omekšanom voću život još malo, a sigurno je lepše popiti ga nego pojesti, kada je osećaj "mljackav", prenosi portal Telegraf.