Glas Javnosti

Jaja NIKAKO ne ČUVAJTE U VRATIMA FRIŽIDERA, a zbog ovoga ih OBAVEZNO i operite pre odlaganja!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Ukoliko ste među onima koji imaju običaj da jaja drže u vratima frižidera - pravite veliku grešku!

Gde imate običaj da držite sveža jaja? Većina ih čuva u vratima frižidera, a čak i mnogi modeli dolaze sa ugrađenim delom u koja se stavljaju jaja.

Međutim, to izgleda baš i nije najbolja opcija. Verovatno se pitate zbog čega? Odgovor leži u temperaturnoj nestabilnosti i, ukoliko razmislite, zapravo je potpuno logičan.

Naime, vrata frižidera manje-više često otvaramo, pa samim tim stalno menjamo i temperaturu, a najtoplije mesto u frižideru su upravo - vrata. Samim tim to utiče na rok trajanja namirnica.

pixabay.free
foto: Glas javnosti

U vratima frižidera je u redu držati sokove, sosove, ili puter, ali ne i lako kvarljive namirnice, poput jaja. Jaja je najbolje držati u unutrašnjosti frižidera u nekoj činiji u koju ste ih prethodno odložili.

A pre nego što ih stavite u činiju, trebalo bi da ih i operete, jer ćete na taj način sprečiti rizik od slučajne infekcije salmonelom.

Šta ako nema mesta u frižideru?

U slučaju da vam je frižider pun, slobodno ih čuvajte van njega, ali neka temperatura obavezno bude niža od +20 i neka napolju provedu maksimalno 25 dana. Takođe, ne zaboravite da jaja imaju krhku i prozirnu ljusku i da, samim tim, brzo upijaju druge mirise. S obzirom na to da su ljuske u stanju da apsorbuju sve ukuse i to će uticati na rok trajanja jajeta.

U slučaju da imate običaj da ih kupujete u supermarketu, ona će biti u industrijskom pakovanju, pa slobodno možete da ih odložite na srednju policu frižidera.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR