Glas Javnosti

POSTOJI ZAMENA: Koji su najbolji izvori proteina za vegetarijance

Hrana
Autor: Glas javnosti

Za svakoga ko ne jede meso ili ne jede puno životinjskih proizvoda, važno je da u svoju ishranu unese dovoljno vegetarijanskih proteina.

Iako ste možda svesni činjenice da su proteini ključni deo vaše svakodnevne ishrane, možda niste sigurni da li ih unosite dovoljno. Važno je uključiti dovoljno proteina u vegetarijansku ishranu jer proteini igraju ključnu ulogu u različitim fiziološkim funkcijama.
Oni su neophodni za izgradnju i popravku tkiva, proizvodnju enzima i hormona, podržavanje zdravog imunološkog sistema i obezbeđivanje izvora energije.

Kada dobijate proteine iz vegetarijanskih izvora, važno je razumeti da nisu svi biljni proteini potpuni proteini. Za razliku od mesa, koje je kompletan protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, većini biljnih izvora proteina nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.
Kombinovanjem različitih vegetarijanskih izvora proteina tokom dana, kao što su mahunarke i žitarice, moguće je dobiti kompletan proteinski profil.
Pored toga, vegetarijanski izvori proteina često pružaju dodatne zdravstvene prednosti, kao što su vlakna, vitamini, minerali i fitonutrijenti, koji doprinose opštem blagostanju.
Evo nekih vegetarijanskih namirnica koje sadrže proteine.
Sočivo
Sa visokim sadržajem proteina i vlakana, sočivo je svestrana mahunarka koja obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput gvožđa i folne kiseline. Takođe su odličan izvor složenih ugljenih hidrata. Pored toga, sočivo se lako kuva i meša u razna jela.
Leblebije
Leblebije su odličan izvor proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Zbog toga su postale popularan izvor dijetetskih proteina za one koji traže nemesne izvore. Kada su u pitanju ljudi koji vole biljnu hranu, leblebije se koriste u mnogim jelima kao što su humus i salate.

 
Crni pasulj
Crni pasulj je bogat proteinima, vlaknima i antioksidansima Crni pasulj sadrži moćna antioksidativna svojstva i pomaže u prevenciji upala, dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Grčki jogurt
Grčki jogurt je mlečni proizvod bogat proteinima koji takođe sadrži probiotike, kalcijum i vitamin B12. Grčki jogurt ima slične hranljive materije kao mleko, ali takođe sadrži više proteina po porciji.
Tofu
Napravljen od soje, tofu je svestran izvor proteina koji dobro upija ukuse. Istovremeno, Alen napominje da je tofu svestran i poprima ukus jela, tako da se može koristiti i u desertima i u slanim jelima.
 
Čia semenke
Čia semenke su male, ali prepune proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Zbog ovih hranljivih materija, čia semenke nude brojne prednosti, kao što su antioksidativni kapacitet, hipotenzivni, hipoglikemijski i antiholesterolemijski efekti.
Seme konoplje
Seme konoplje sadrži oko 25 procenata proteina, a takođe obezbeđuje potpun izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, vlakana i minerala poput magnezijuma i cinka.

Bademi
Bademi nisu samo dobar izvor proteina, već obezbeđuju i zdrave masti, vlakna, vitamin E i magnezijum. Oni takođe sadrže visok nivo vitamina E i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Puter od kikirikija
Puter od kikirikija nije samo ukusan, već sadrži i proteine, zdrave masti i vitamin E. Visok sadržaj proteina u kikirikiju zajedno sa mastima i ugljenim hidratima, pomaže vašim mišićima i funkcionisanju tela.
Grašak
Grašak je dobar izvor proteina, vlakana i vitamina, kao i raznih minerala, skroba i fitokemikalija, prenosi B03S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR