Nedavno završeno istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Kaliforniji nije još prošlo kroz kompletnu recenziju, ali je verzija pred štampu dostupna javnosti.
Već u ovoj fazi istraživanje je podiglo prašinu jer autori tvrde da proizvodnja ćelijskog mesa više šteti okolini nego meso proizvedeno na farmama, piše „Agroklub”.
Kultivisano meso laboratorijski je proizvedeno i smatra se najvernijom imitacijom životinjskog mišićnog tkiva koje ljudi vekovima koriste za ishranu.
Do sada se smatralo da je ćelijsko (kultivisano) meso dobijeno iz životinjskih stanica ekološki održivije od konvencionalno proizvedene govedine. Ipak, rezultati ovog istraživanja, uz vrlo detaljna naučna objašnjenja, sugerišu da je potencijal globalnog zagrevanja od proizvodnje mesa iz staničnih kultura od četiri do 25 puta veći nego onaj od proizvodnje klasične govedine. Autori se nadaju da će njihovo istraživanje podstaći druge naučne institucije na dalja istraživanja.
Stočarska proizvodnja nas snabdeva belančevinama (meso, mleko, jaja) i čini integralni deo svetske proizvodnje hrane. Globalna proizvodnja mesa se povećala sa 70,57 miliona tona 1961. godine na 337,18 u 2020. godini. Očekuje se da će se usled rasta stanovništva potražnja za mesom i mesnim proizvodima udvostručiti do 2050. godine. Zato naučnici ubrzano pokušavaju da pronađu tehnologiju koja će omogućiti proizvodnju dovoljne količine belančevina životinjskog porekla za ishranu. Kultivisano meso jedna je od varijanti koja ima sve više pristalica među inovativnim kompanijama, ali i investitorima koji ulažu u ovu industriju. Međutim, ovakvo meso za sada se proizvodi u malim serijama i uz ekonomski gubitak, kako se zaključuje, jer tehnologija nije dovoljno usavršena da bi se proizvod mogao nazvati ekološki održivim.