Švedska robna kuća Ikea nije čuvena samo po nameštaju, već i po svom restoranu u kom su ćufte jedna od omiljenih stavki na meniju.
No, ne morate se voziti do najbliže Ikee kako biste uživali u ovom skandinavskom specijalitetu, BBC nudi recept za baš takve ćufte od svinjskog mesa.
Sastojci:
- 400g mlevenog nemasnog svinjskog mesa
- 1 jaje, umućeno
- 1 manja glavica luka, fino iseckana ili narendana
- 85 grama prezli
- 1 kašika mirođije
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica putera
- 2 kašike brašna
- 400ml goveđe supe u kocki
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, umućeno jaje, lik, prezle i mirođuju. Posolite smesu po želji i naravite ćufte veličine oraha.
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i ispržite ćufte. Ispržene ćufte odvojite sa strane, a onda u istom tiganju istopite puter, zatim dodajte brašni i dobro promešajte.
- Nakon dva minuta počnite polako da dolivate goveđu supu i dobro mešajte dok ne dobijete gusti sos.
- Ispržene ćufte vratite u tiganj sa sosom, promešajte ih i pospite sa još malo mirođije.
- Ćufte možete servirati sa pireom, barenim krompirom i/ili graškom.