Zelena salata je popularna kao prilog uz različite glavne obroke, a može se konzumirati i kao samostalno jelo, obogaćena raznim povrćem i komadićima mesa ili pecivima, čineći ga hranljivim obrokom.
S obzirom na široku upotrebu ove salate, mnogi se trude da je održe svežom što je duže moguće, posebno ako porodica ima manji broj članova, pa je teško potrošiti celu glavicu salate u jednom obroku ili tokom jednog dana. Postavlja se pitanje kako sačuvati njenu svežinu, budući da se može dogoditi da čak i u kratkom periodu postane nejestiva ili se sasuši. Takođe, postoji dilema da li je bolje prati salatu pre skladištenja u frižideru ili je ostaviti u izvornom obliku.
U ovom tekstu, profesionalni kuvari dele svoje savete o tome kako održavati svežinu zelene salate duže vreme, koristeći jednostavne korake koji ne zahtevaju dodatne troškove. Evo o čemu se radi:
Kupite tamniju zelenu salatu
Iako se čini kontraintuitivno, tamnija zelena salata traje duže u frižideru i ima više hranljivih vrednosti.
Čuvajte zelenu salatu u posudi
Preporučuje se držati je u posudi koja se može zatvoriti kako bi se smanjila izloženost vazduhu.
Dodajte papirni ubrus
Postavljanje presavijenog papirnog ubrusa u činiju ispod salate i preko nje pomaže u apsorpciji viška vlage i održava je svežom.
Držite sastojke odvojeno
Ne dodajte preliv ili druge sastojke u salatu pre skladištenja, jer mogu ubrzati proces kvarenja.
Kupujte organsku salatu
Ako je moguće, birajte organsku zelenu salatu, koja obično ima kraći vek trajanja u prodavnici, što znači da će duže ostati sveža kod kuće.
Koristite "okretač" za salatu
Ovaj uređaj pomaže da se salata dobro osuši nakon pranja, produžavajući njenu svežinu.
Glas javnosti/D03S