Treba dobro izabrati kako ćete potrošiti svoj paradajz za zimnicu, ovde imamo najbolje ideje
Sezona pripremanja zimnice je u punom jeku, gde god se okrenemo miriše pečena paprika, pa nije tako teško da nam se dogodi da uživajući u mirisu i ukusu paprike zaboravimo na prelepu turšiju odparadajza!
Predstavljamo vam 3 najlepša recepta zazimnicuu kojima je glavna zvezda upravo ova prelepa crvena voćka!
1. Italijanski paradajz (salata ili sos za testeninu)
Sastojci:
3 kg paradajza,
2 glavice belog luka,
4 lista lovora,
1 kašika ruzmarina
1 kašika origana,
2 dl ulja,
pola kesice konzervansa,
malo soli,
biber.
Priprema:
Paradajz oprati, pa ga preliti vrelom vodom (popariti kako bi se lakše ljuštili), oljuštiti ga i iseći na kockice, beli luk takođe iseći na kockice.
Staviti ulje u šerpu i dinstati paradajz, dodati beli luk, lovor, origano, ruzmarin, so i biber, pa i dalje kuvati paradajz.
Kada voda uvri, dodati pola kesice konzervansa. Kada se konzervans otopi, izvaditi listove lovora i sipati u tegle.
2. Južnjački sok od paradajza
Sastojci:
oko 6 kg paradajza (pre čišćenja),
2 kašike soli,
4 ašike šećera,
crni luk i ljute papričice,
celer po ukusu.
Priprema:
Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade.
Samleti mašinicom za mlevenje paradajza.
Procediti u specijalnoj cediljki.
Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.
Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.
Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.
Uživajte u zimskim danima sa čašom domaćeg soka od paradajza!
3. Sunčana turšija
Sastojci:
1 kg zelenog paradajza,
250 g šargarepe,
2 struka celera.
Za marinadu:
3 kašike soli,
4 kašike šećera,
18 kašika sirćeta,
6 aspirina.
Priprema:
Operite zeleni paradajz, izbušite ga većom iglom i poređajte u trolitarsku teglu zajedno sa očišćenim šargarepama, strukovima celera i čenovima belog luka.
Napravite marinadu od soli, šećera i sirćeta i prelijte povrće u tegli. Dodajte aspirine i nalijte vodom do vrha. Zatvorite čvrsto i okrenite poklopcem na dole na jedan dan.
Sledećih dana mućkajte teglu svaki dan dok se aspirin, šećer i so potpuno ne rastvore.,,