Glas Javnosti

NAMIRNICE ZA IZBEGAVANJE U SLUČAJU POVEĆANOG HOLESTEROLA : Ovo nikako ne bi trebalo da jedete

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako vam je lekar rekao da imate povišen holesterol ili vi sami znate da ste u rizičnoj grupi i da će se on kod vas razviti u budućnosti, najbolje što možete da učinite za svoje zdravlje je da pratite stanje i savete stručnjaka, a posebno kada je hrana u pitanju.

„Holesterol je važan za telo jer se koristi kako bi se stvarale ćelije i regulisali hormoni, između ostalog. Ipak, previše holesterola koji cirkuliše telom može da bude opasno i može da vas dovede u rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara“, navodi dr Trista Best.

Povišen nivo i LDL-holesterola i smanjen nivo HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Sa druge strane, adekvatni nivoi istih ili smanjeni nivoi ukupnog i LDL- holesterola i povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju.

Promene životnih, posebno prehrambenih navika, često su prva terapija koja se savetuje osobama koje imaju povišen novo holesterola u krvi.

Nažalost neki od faktora su i neizbežni, a to su genetika i godine. Ali naučnici sve češće stavljaju naglasak na stil života koji će takođe uticati na zdravlje.

Dr Best objašnjava da je jasno da genetika ima veliku ulogu u tome kako će telo procesuirati holesterol i koliki je vaš rizik da će se razviti. Neke prehrambene navike isto tako mogu da vode do povišenja nivoa holesterola u telu.

Jedna od glavnih zabluda o holesterolu i hrani je ta da namirnice bogate holesterolom morate da izbacite. Ali, prehrambeni holesterol ustvari ima jako slab uticaj na nivo holesterola u telu nego što se to prethodno smatralo, piše Ordinacija.hr, prenosi N1 Zagreb.

Stručnjaci sa Mejo klinike savetuju da hrana puna soli i zasićenih masnoća ima mnogo jači uticaj na holesterol u telu nego ona u kojoj se on nalazi.


Namirnice koje bi trebalo izbegavati, prema mišljenju lekara su sledeće:

Nećete konzumacijom ovakve hrane nakupiti samo višak kalorija već se to može dogoditi i sa holesterolom.

„Namirnice koje su pržene i koje imaju više masnoća se pripremaju drugačija. Često će sadržati trans-masnoće, koje su štetne za zdravlje srca”, navodi dr Best. Umesto prženja hrane zašto ne biste istu pripremali na roštilju ili pekli u rerni? To su sve dobri načini izbegavanja zamke unosa viška masnoća.

Pečeni proizvodi, a posebno oni koji su zapakovani i procesuirani često mogu da sadrže sastojke koji mogu kroz neko vreme da utiču na nivo holesterola u krvi.

„Takvi proizvodi znače i rizik od povišenog nivoa holesterola uglavnom zbog masnoća koje sadrže ali i rafinisanih ugljenih hidrata. Tip koji se koristi u pripremi može povisiti trigliceride u krvi i tako prouzrokovati upale, koje mogu osobu da stave u rizičnu grupu od oštećenja arterija ali i nakupljanja holesterola“, dodaje dr Best.


Prema pisanju „Harvard Health School“, jedan od najvećih faktora nastanak povišenog nivoa holesterola nisu namirnice koje sadrže holesterol već kombinacija nezdravih masnoća i ugljenih hidrata.

Proizvodi kao što su kobasice, salame i slanina su poznati po tome da sadrže zasićene masnoće i natrijum, pa treba paziti koje količine koristite ako razmišljate o nivou holesterola u krvi piše N1 Zagreb

Prema studiji koja je objavljena u časopisu „Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases“, česta konzumacija procesuiranog crvenog mesa povezana je sa povećanim rizikom od povišenog holesterola i nivoa triglicerida.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da stalna konzumacija procesuiranog crvenog mesa može da utiče negativno na zdravlje iako ne govorimo o holesterolu. Studija sprovedena prošle godine pokazala je da svakodnevno konzumiranje procesuiranog crvenog mesa je povezana sa većim rizikom od razvoja koronarnih bolesti srca.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR