Bilo da je reč o slavi, veselju, porodična okupljanja ili ručak u toku nedelje, pasulj je nezamenljiva namirnica u našem jelovniku i kuhinji.
Još kad je u pitanju prebranac, mnogi ne mogu da mu odole, a uz ovaj recept sigurno ćete tražiti kutlaču više.
Potrebno je:
500 gr krupnog pasulja
500 gr crnog luka
1 glavica beloga luka
lovorov list
zrno bibera
250 ml. ulja
suva začinska paprika
tucana ljuta paprika
1 suva paprika
Priprema:
Pasulj dobro oprati pa sipati vodu da ogrezne (može i preko noći) zatim i kuvati 3-4 min.
Prosuti vodu isprati i naliti novu vodu.
Staviti 2 kašike ulja, nekoliko zrna bibera i lovorov list.
Kuvati pasulj da se skuva ali ne sasvim. Ne sme se mešati i pasulj mora ostati ceo. Luk iseći na rezance sipati ulje i dinstati na laganog vatri oko 10 minuta.
Dodati začinsku i tucanu papriku, mleveni biber, so. Sve dobro izmešati.
Na dno sipati malo ulja iz šerpe gde je luk, pa staviti nekoliko kašika kuvanog pasulja.
Odozgo rasporediti pržen luk crni, pa seckan beli pa dodati opet pasulj i luk. Završiti sa pasuljem i preliti uljem. Staviti u rernu i peći oko 30 minuta da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.
Uživajte.