Morski krastavac je 80-ih godina prošlog veka, zbog ugroženosti, proglašen zaštićenom vrstom. Nakon zabrane, započet je proces eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe, zbog čega je ova vrsta postajala sve ugroženija.
Ovaj za mnoge "delikates" košta čak i do 3.000 evra po kilogramu, što obašnjava dosta toga.
Morski krastavci žive na muljevitom morskom dnu gde imaju vrlo značajnu ulogu u morskom ekosistemu. Najviše ih ima u azijsko-pacifičkoj regiji, a na dubinama većim od 8.500 metara čine gotovo 90 odsto ukupnog živog sveta.
U mnogim zemljama postoji mišljenje da imaju izrazito lekovita svojstva, pa se zbog toga koriste u medicini i u ishrani. U Kini su morski krastavci specijalitet, ali i tradicionalni lek za mnoge bolesti. Na zapadu su oni deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a koriste se i kao mamci u ribolovu.
Morski krastavci su hit na svetskom tržištu, a zbog velike potražnje njihove cene su izuzetno visoke. Te životinje su toliko vredne i tražene da ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili. Policija često krivolovce hvata na delu, a njima prete velike novčane, pa čak i zatvorske kazne.
Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebne životinje, a još posebniji delikates. Najcjenjeniji su, pogađate, u Aziji, gde ih jedu samo imućniji članovi društva. Uglavnom se služe u prestižnijim i skupljim restoranima, ali se mogu naći i na pijacama, prenosi TUMagazin.
Potražnja za morskim krastavcima je eksplodirala u poslednjim decenijama. U današnje vreme oni se pakuju u kese osušeni i poklanjaju se u posebnim prilikama.
Što su lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji.