Nutritivno je veoma bogata namirnica i veliki je izvor gvožđa, magnezijuma, vitamina B6, fosfora, cinka, kao i minerala. Pored toga, obiluje proteinima, a siromašno je mastima.
Kako se sočivo priprema da ne bi izgubilo hranljiva svojstva
Sočivo je inhibitor tripsina, jer sadrži relativno veliku količinu fitata. Tripsin je enzim koji je važan za proces varenja, a fitati imaju sposobnost da smanje apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga, da bismo sočivo pripremili na adekvatan način, treba ga preko noći potopiti u mlaku ili toplu vodu. Tako će se količina fitata u njemu smanjiti i apsorpcija će biti bolja. čime će se količina fitata smanjiti.
Sočivo za anemiju, zdravije srca i creva, ali ne i za giht
Sočivo je odlično za poboljšavanje varenja jer sadrži nerastvorljiva vlakna koja skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu. Na taj način učestvuje u prevenciji raka debelog creva. Visok sadržaj gvožđa pomaže u regulisanju anemije, nivoa gvožđa i hemoglobina, a Vitamin B6 povoljno utiče na nervni i na kardiovaskularni sistem. Zbog velike količine purina, ne preporučuje se u ishrani obolelih od gihta.
Pored toga što ne sadrži masti, sočivo ne sadrži ni loš holesterol. Njegova rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, i tako učestvuju u regulaciji lučenja insulina kod osoba obolelih od dijabetesa.