Zrno pšenice obiluje mineralima i vitaminima, a naročito je važan visok nivo B vitamina koji se nalazi u pšenici. Kuvana pšenica je izuzetno pogodna za sve one osobe koje žele da izgube na kilaži. Ova žitarica ne sadrži puno kalorija i možete je uključiti u svoj dijetalni režim ishrane - prenosi agroinfo.rs.
Važno je znati da na ½ šolje pšenice ima samo 1g masti, a holesterola nema uopšte, što je izuzetno dobro za sve one koji pokušavaju zdravo da se hrane.
Osim toga, u toj količini pšenice se nalazi 29 g ugljenih hidrata, 6 g proteina, 4 g vlakana, 2 mg kalijuma i oko 265 mg natrijuma. Sve su ovo jako korisni nutrijenti koji će imati pozitivan uticaj na vaše zdravstveno stanje. U pšenici se nalaze i bakar, mangan, selen i mnogi drugi minerali i vitamini. Poznato je da je B vitamin koji se nalazi u pšenici veoma važan za funkcionisanje nervnog sistema u našem organizmu. Sa druge strane, imamo magnezijum i fosfor koji u kombinaciji pomažu da se reguliše krvni pritisak i da se izgrade jake kosti.
Kuvana pšenica se preporučuje u slučaju opstipacije i hemoroida. Ukoliko imate problema sa probavom, preporučuje se da redovno konzumirate kuvanu pšenicu, bar jednom u toku nedelje. Kuvana pšenica sadrži dosta vlakana i zato može da pomogne kod raznih upala u debelom crevu. Istraživanja su pokazala da kuvana pšenica može da spreči, ali i da leči rak debelog creva. Dokazano je i da se redovnim konzumiranjem kuvane pšenice može smanjiti rizik od srčanog udara. Zahvaljujući betainu koji sadrži, kuvana pšenica može da ublaži brojne upale u organizmu.
Dokazano je i da kuvana pšenica predstavlja idealnu hranu za dijabetičare. Osim toga, redovna konzumacija kuvane pšenice može u znatnoj meri da spreči dijabetes tipa 2.
Ne samo da je kuvana pšenica dobra za zdravlje nego i za vaš izgled. Ona može pomoći u tome da snizite telesnu težinu i da izgledate onako kako ste oduvek sanjali. Istraživanja su pokazala da je kuvana pšenica naročito efikasna kod žena koje imaju problem sa viškom kilograma. Ukoliko budete svakodnevno konzumirali kuvanu pšenicu, nema sumnje da ćete izgledati i osećati se savršeno.
Dovoljno je samo kuvati zrna pšenice negde oko sat vremena kako bi postala mekša. Nemojte ih kuvati previše dugo, kako pšenica ne bi izgubila svoj specifičan ukus i teksturu. Dakle, da biste spremili kuvanu pšenicu potrebno vam je 2 šolje zrna pšenice, 7 čaša hladne vode i 1 kašičica soli.
Najpre je potrebno da sortirate pšenična zrna i da uklonite sva ona zrna koja ne valjaju. Zatim isperite pšenicu hladnom vodom i stavite je u šerpu u kojoj ćete je kuvati. Dodajte so i vodu i počnite sa kuvanjem. Kada pšenica provri, onda umanjite temperaturu na šporetu i pustite da se sve i dalje kuva na laganoj vatri. Neka se kuva oko sat vremena ali ne zaboravite da povremeno promešate smesu. Kada pšenica bude skuvana, onda procedite vodu i dobro isperite zrna pšenice. Ukoliko hoćete da jedete toplu pšenicu, onda je najbolje da je jedete kada je tek skuvana.
Usled preterane konzumacije kuvane pšenice, mogu se javiti alergijske reakcije jer se u pšenici nalazi dosta glutena, tako da osobe koje su alergične na gluten ne bi trebalo da koriste ovu namirnicu.
Osim toga, poznato je da se u kuvanoj pšenici nalaze i oksalati, a oni mogu da izazovu kamen u bubregu, naročito ako se jede u velikim količinama i duži vremenski period. Upravo iz tog razloga preporučuje se da kuvanu pšenicu konzumirate umereno, odnosno dva ili tri puta u toku nedelje. Na taj način poboljšaćete svoje celokupno zdravlje.