Glas Javnosti

LAKO JE: Kako prepoznati nezdravu, ultra-prerađenu hranu?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Čak i oni koji najviše brinu o svom zdravlju možda neće prepoznati artikle koje stavljaju u svoja kolica za kupovinu kao ultra-prerađenu hranu.

Kao opšte pravilo, hrana sa pet ili više sastojaka je klasifikovana kao ultra-prerađena (UPH), što znači da je izmenjena od svog prirodnog stanja.

„Potrošnja UPH je direktno povezana sa gojaznošću, višim holesterolom, kardiovaskularnim oboljenjima i visokim krvnim pritiskom“, kaže nutricionistkinja Dejzi Nikomanis.


Ove namirnice izazivaju upale u telu, zbog visokog sadržaja šećera i soli.

„Pored toga, naša tela možda neće prepoznati aditive u ovoj hrani, što može prouzrokovati upalni odgovor“, dodaje ona.

Gledajući u svoje kuhinjske ormariće, naći ćete mnoge namirnice koje su ultra pretađene, od žitarica za doručak do gaziranih pića, slatkiša i kobasica.

Može delovati neodoljivo pokušati da napravite velike promene, ali samo nekoliko jednostavnih zamena može napraviti veliku razliku.

„Ako čitate sastojke na pakovanju koje ne biste pronašli u ‘normalnoj’ hrani, onda gledate ultra-prerađenu hranu,“ objašnjava Dejzi.

Ovi dodatni sastojci se koriste za promenu ukusa, teksture ili boje, kako bi hrana izgledala privlačnije i imala produženi rok trajanja.

To uključuje aditive, veštačke boje, konzervanse, zgušnjivače, emulgatore, sredstva za želiranje ili povećanje mase, pojačivače ukusa i regulatore kiselosti. Ponekad možete videti ove stvari kao što su kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja.

„Razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane je nivo do kojeg je hrana promenjena od svog prirodnog stanja. Nešto što je minimalno obrađeno možda je jednostavno prerađeno zamrzavanjem, pakovanjem, konzerviranjem ili kuvanjem“, kaže on.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR