Glas Javnosti

KIKIRIKI NE TREBA IZBEGAVATI: Pet razloga zašto bi trebalo da jedete kikiriki

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kikiriki je odlična zdrava opcija za grickanje kao bogat izvor proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina. Osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti.

Konzumacija kikirikija pomaže kod regulisanja nivoa holesterola. Nekoliko istraživanja pokazalo je da kikiriki pomaže i kod snižavanja nivoa krvnog tlaka, piše Times of India.

Takođe, sadrži antioksidanse poput resveratrola i aminokiselina koji štite arterije od nakupljanja masti, holesterola i drugih štetnih tvari.


Smanjuje rizik od dijabetesa

Kikiriki se smatra zdravim međuobrokom za dijabetičare jer ima puno hranjivih sastojaka i ne sadrži nezdrave masti pa održava nivo šećera u krvi pod kontrolom. Takođe sadrži magnezijum koji pomaže u regulisanju insulinske reakcije u telu.

Pomaže kod smanjenja upala

Kao odličan izvor zdravih masnoća koje podstiču od oleinske kiseline, istog spoja koji se nalazi u maslinovom ulju, kikiriki pomaže u borbi protiv upala i slobodnih radikala u ćelijama.


Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka

Istraživanja su pokazala da jedenje kikirikija može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola za kojeg se kaže da smanjuje rizik od raka.

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki ima visoki udeo proteina i vlakana koji pomažu u regulisanju težine. Proteini pomažu u podizanju energije, a vlakna povećavaju nivo sitosti u telu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR