Glas Javnosti

Kanihua biljka je organski proizvod i ne sadrži gluten

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kanihua je biljka koja pripada istoj porodici kao i kinoa i amarant. Dobar je izvor ugljenih hidrata, proteina, kalcijuma, fosfora i gvožđa, Omega 6 i 9 kiselina, vitamina E (tokoferol) kao i dijetetskih vlakana.

Uzgaja se na visokim planinama Južne Amerike. Ovo je proizvod je iz organske proizvodnje – prenosi Agroinfo.rs.

Najviše sadrži proteine koji pripadaju albuminima i globulinima, koji imaju izbalansiran odnos esencijalnih amino kiselina i slični su kazeinu, mlečnom proteinu. U organizmu će se razlagati postepeno, obezbeđujući ravnomeran izvor energije, zbog čega se naročito preporučuju svima koji su na dijetama za mršavljenje jer neće doživljavati nagle energetske skokove. Takođe, kanihua je dobar izvor dijetetskih vlakana, što pomaže stabilizaciju nivoa šećera u krvi, kao i dobro varenje i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Preporučuje se da kanihuu unosite u toku prvog dela dana ili neposredno nakon fizičkih aktivnosti (to je doba dana kada najviše imamo potrebu za ugljenim hidratima).

Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama. Seje se direktnom setvom nakon što prodje opasnost od mraza ili u plasteniku tokom cele god. Prirodno ne sadrži gluten, te je mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR