Glas Javnosti

KAKO PREPOZNATI PRAVI ITALIJANSKI PROIZVOD? Njihovu hranu svi volimo a ovo su trikovi

Hrana
Autor: Glas javnosti

Italijanska hrana je poznata i omiljena u svetu, međutim, na tržištu se mogu naći proizvodi sumnjivog kvaliteta sa naznakom "proizvedeno u Italiji", i nije lako prepoznati pravi italijanski prehrambeni proizvod.

Italian sounding je fenomen koji definiše način putem koga se koriste, na etiketama i ambalažama, imenovanja sa geografskim referencijama, slikama te bojama koji ukazuju da je proizvod iz Italije te i deo tradicije te zemlje kada zapravo uopšte nije tako.

Dovoljno je staviti italijansku zastavu ili reč Italija pa da prevareni kupci pomisle da kupuju autentičan italijanski proizvod.
Tek malim slovima, i ne uvek, na etiketama mogu da se pročitaju rečenice tipa: slično italijanskom, vrsta poput, imitacija, po tradiciji, ili po tipičnom receptu iz Italije.

- Italijanska vina su okarakterisana po razlici koja garantuje kvalitet proizvoda, dakle ako na etiketi pročitate DOC, to znači da se definiše proizvod koji ima kontrolisanu oznaku porekla s obzirom na to da je podvrgnut verifikaciji i kontroli Italijanskog javnog institucionalnog tela i različitih subjekata unutar lanca snabdevanja. DOCG podrazumeva još veću proveru i ograničeniju količinu proizvodnje - kaže šef projekta Uživanje u evropskoj kvalitetnoj hrani Vitorio Emanuele Pizani.

Lažni italijanski proizvodi koje u ovoj zemlji ne poznaju, a u Australiji, Americi, Kanadi i na Balkanu se prodaju kao autentični, daleko su od kvaliteta.

Kupci često bivaju u zabludi da kupuju dobar, kvalitetan proizvod čije je poreklo italijansko kada se zapravo radi o parmezanu koji se proizvodi u ostatku sveta, vinu "Barberi" koje se proizvodi u Rumuniji - a ne regionu Pijemonte, "Kjantiju" iz Kalifornije kao i ostalim proizvodima koji koriste italijanske reči ili one koje su im slične poput "Krešeko" iz Nemačke koji zvuči skoro identično slavnom italijanskom proseko.- 2021. je u svetu prodato oko 800 miliona boca proseka koji predstavlja tradiciju i jedinstvenu teritoriju sa koje ovo vino dolazi - sa brda na kojima se uzgaja vino na manualni način, što predviđa 800 sati rada godišnje u odnosu na uobičajenih 200 sati na ravnim terenima, bez mašina i uz različitu mikro klimu. Dakle to je ono što je prepoznao Unesko i zaštitio proseko kao svoju baštinu - ističe Dijego Tomasi iz Konzorcijuma zaštite Proseko Superiore.

U poslednjih deset godina je lažni poljoprivredno prehrambeni italijanski proizvod uz iskorišćavanje tzv. italian sounding-a, porastao 70 odsto dostigavši vrednost od 100 milijardi evra, te su danas od tri proizvoda koji se na tržištu plasiraju kao italijanski - dva lažna, piše Ekapija.

To je posledica međunarodne piraterije koja nepravilno koristi reči, boje, lokacije, slike, imena i recepte koji podsećaju na Italiju za tu "lažnu" hranu koja nema nikakve veze sa nacionalnim proizvodnim sistemom.

Od 2019. godine je obavezno da se na svim etiketama prehrane napiše odakle potiče proizvod i sve što je korišćeno za njegovu proizvodnju, a ukoliko želite pravi italijanski proizvod, ne kupujte sve ono što zvuči "italijanski" već dobro pročitajte etiketu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP