Glas Javnosti

KAKO DA INSTRANŽIRATE PILE KAO U RESTORANU : Par koraka do klope kakvu ste sanjali

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukoliko postoji veština s nožem koja može biti korisna prvenstveno da se uštedi novac, ali i pomoći da u kuhinji izgledate kao pravi profesionalac, onda je to stručno sečenje pileta od proverenog uzgajivača.

Preporuka je, naravno, da nabavite sveže pile iz domaćeg uzgoja, ili barem sa farmi koje primenjuju metodu slobodnog uzgoja jer nema gore stvari od nekvalitetne piletine koja je hranjena veštačkom hranom.

Za početak, potrebni su vam oštri noževi.

Svaki majstor mora da ima dobar alat, a za tranžiranje pileta treba vam oštar nož i dovoljno široka i čvrsta daska za sečenje.


Dobro je imati klasičan nož, ali i onaj za otkoštavanje – s dužium i tankim vrhom, poput japanskog honesuki noža za otkoštavanje. Ceo proces možete obaviti samo s dobrim nožem, iako je sečenje nekih debljih kostiju lakše sa makazama za perad ili nožem za seckanje.

Započnite sa sečenjem pileta na četiri dela. Koristeći ovu metodu, dobićete četiri komada piletine tako da u svakom komadu ostane grudna kost sa belim mesom i jednim krilom, te dve četvrtine donjeg dela pileta, svaka s jednim batakom. Uz to, možete skinuti tri komada piletine za pripremu bujona: vrhove s krila i zadnji deo leđa te deo vrata.

Započnite sečenje s obrezivanjem vrhova krila. Odrežite vrh tačno na spoju između vrha krila i ostatka te vrh odvojite za kombinovanje s komadima koje ćete koristiti za pripremu pilećeg bujona.

 

Zatim uklonite višak kože s vrata (koji je takođe dobar za bujon) i kost koja spaja grudne kosti kod pileta. Kad ste odvojili višak kože uz sam vrat, nožem zarežite oko te kosti i polako je izvucite ju tako da provučete prste oko nje i odvojite je od mesa. Izvucite tu kost i dodajte komadima koje spremate za pripremu bujona. 

Uhvatite pile za batak i povucite batak dalje od tela, dok se koža ne nategne. Započnite sečenjem kože između bataka i tela pileta. Nemojte seći preduboko – samo kroz kožu. Prvi rez treba da bude plitak. Zatim uhvatite batak jednom rukom i okrećite ga prema nazad, od tela pileta, sve dok kuglasti zglob ne iskoči iz ležišta. Obično nije potrebna velika sila. Na kraju upotrebite nož kako biste u potpunosti uklonili batak od tela pileta tako što ćete zarezati spoj koji ste upravo otkrili, pazeći da uz batak dobijete i komadić mesa koji je najbliži pilećoj kičmi. Ponovite ovaj postupak s drugom nogom

Držite pile za kičmu i postavite ga ukoso na dasku za sečenje, sa stražnjicom okrenutom nagore. Kuvarskim nožem prerežite kožu i hrskavicu između grudi i leđa. Režite dok ne prođete kroz prvo ili drugo rebro. Zatim nožem ili makazama za perad prerežite kosti ramena s obe strane. Leđa bi sad trebalo da budu odvojena od prednjice pileta.

Da biste razdvojili pileća prsa, stavite ih kožom prema dole na dasku kako biste stvorili ravnu površinu za rezanje. Zarežite s obe strane prsne kosti slobodnom rukom kako biste čvrsto pritisnuli oštricu dok ne pukne kroz kost.

Ako su vam potrebna samo četiri komada piletine, gotovi ste!

Kako razrezati pile na osam komada

S još četiri brza poteza nožem možete razrezati pile i na četvrtine, tako da dobijete dvoja prsa s kostima, dva krila, dva batka s kostima i dve butke.
Vrhom prsta pronađite kuglasti zglob između bedra i batka. Ako na dasku stavite pileće noge s kožom prema dole, zglob možete pronaći i po liniji bele masnoće koja se proteže duž njega. Prerežite spoj, odvajajući batak od karabataka. Ponovite s drugom nogom piše 24sedam

Stavite polovinu pilećih prsa s kožom prem gore na dasku za rezanje. Pritisnite prsa i u isto vreme držite krilo nedominantnom rukom i pomičite ga kako biste locirali zglob. Prerežite spoj, odvajajući krilo od prsa. Ponovite s drugim komadom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR