Glas Javnosti
posta

KAFA sa ALKOHOLOM napitak čija je osnovna funkcija da vas zagreje!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pravi se na različite načine, u zavisnosti od lokacije, a širom sveta postoje lokalni recepti. Kafa sa alkoholom je posebno popularna tokom zime.

Od sredine 19. veka, kafe sa alkoholom Pharisee i Fiaker su se služili u bečkim kafeterijama; oba su bila kokteli od kafe posluženi u čaši, preliveni šlagom. Prvi je u to vreme bio poznat i u severnoj Nemačkoj i Danskoj. U Francuskoj se mešavina kafe i žestokih pića zvala Glorija.

U Austriji i Nemačkoj je popularan napitak Pharisee. Osnova je jaka, sveže pripremljena kafa, zaslađena kockama šećera i pomešana sa čašom (oko 4 cl) smeđeg ruma (rum sa Jamajke), preko toga se dodaje šlag.

Fiaker je bečka kafa koja se sastoji od espresa koji se obično zasladi, a zatim preliva šlagom. U kafu se dodaje alkohol, po mogućnosti voćna rakija od višnje ili šljive. Kočijaši koji voze tradicionalne bečke fijakere su veliki ljubitelji ovog pića, pa odatle i njegov naziv.

Irska kafa je koktel koji se sastoji od vruće kafe, irskog viskija i šećera, preliven kremom. Kafa se pije kroz gustu kremu. Irski viski i najmanje jedna kašičica šećera prelivaju se crnom kafom i mešaju dok se potpuno ne otope. Gusta krema se pažljivo preliva preko kašičice dok ne dođe do vrha čaše.

Caffe corretto je italijanski napitak koji se sastoji od espresa sa malom količinom alkohola, obično italijanske vrste rakije – grappa. Većina italijanskih barmena priprema napitak tako što dodaju nekoliko kapi željenog alkohola u kratak espreso, ili posluže čašicu alkohola uz kafu kako bi mušterija mogla sama da sipa alkohol u kafu.

Carajillo je vruće piće od kafe kojem se dodaju žestoka pića, tipično je za Španiju i latinoameričke zemalje. Postoji mnogo različitih načina pripreme, od jednostavnih gde se kafa samo pomeša sa alkoholom, do malo komplikovanijih gde se alkohol prvo kuva sa limunom, šećerom i cimetom, a zatim se dodaje kafa.
Kafe u koje se dodaje alkohol često imaju hladnu kremastu penu koja sprečava da alkohol ispari u vrućoj kafi.

BONUS VIDEO: Fudbalske zvezde u rukama srpske lepotice

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR