Jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta pirinča bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.
Crni pirinač je u Evropu donet još tokom trgovačkih tura sa Dalekog istoka, u Americi je dostigao popularnost tek tokom 90-ih. Izuzetno je zdrav, a većina korisnih sastojaka koji su potrebni čoveku za normalno funkcionisanje nalazi se u ovim crnim ljuspicama, piše Agroinfo.rs.
Jedna čaša kuvanog crnog pirinča sadrži oko 160 kalorija, 1.5 gr masnoće, 34 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i čak 5 grama proteina. Pored toga, on obiluje gvožđem, antioksidantima kojih ima više od borovnice, vlaknima i proteinima više od svih žitarica. Ima slatkasto-orašasti ukus, ne sadrži gluten i ima malu kalorijsku vrednost.
Pravilo je da se ovaj pirinač kuva sa nešto više vode nego običan jer je gušći, pa je dobro dodati bar 6 količina vode na jednu količinu pirinča prilikom kuvanja. Nutricionisti preporučuju kombinovanje isključivo sa namirnicama bogatim proteinima.
Crni pirinač se posebno izdvaja po jednom sastojku, a to je antocijanin, tamno ljubičaste boje, zaslužan za sprečavanje i lečenje mnogih bolesti On čuva krvotok i srce, a lekari tvde da ova žitarica može značajno doprineti lečenju već oštećenih krvnih sudova, što praktično nijedna namirnica a ni lek ne može. Osim toga, njegovi sastojci čiste creva, jetru i bubrege od otpada koji se tamo prirodno stvara, što dalje brani organizam od stalnih trovanja koja dovode do ozbiljnih bolesti. Ova namirnica se svrstava u prvih pet namirnica koje sprečavaju upale creva i unutrašnjih organa.
Ovo je jedina žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i oni koji boluju od celijakije. Takođe je idealna i za smanjenje telesne težine, a zbog svih sastojaka koje sadrži, crni pirinač je vrlo poželjno i važno uvrstiti u svakodevnu ishranu.
BONUS VIDEO: SRBIJA JE NA PUTU SVILE I TO JE NEMINOVNOST