Postoji nekoliko vrsta tikvica, međutim omiljene su izdužene tikvice koje su krasile italijansku kuhinju još 1600-ih godina. Nauka o ishrani dugo je radil kako bi izvukla čak 12 zdravstvenih koristi koje konzumiranje tikvica pruža.
Obilje vlakana i vode podstiče mršavljenje i probavu, što ih čini odličnim sastojkom letnje kuhinje, kao i dobrom alternativom testenini.
Tikvice su bogate važnim jedinjenjima koja su dobra u sprečavanju oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od pojave karcinoma. Takođe, vitamin B6 čini tikvice dobrim regulatorom glukoze u krvi, čime se obezbeđuje zaštita od razvoja dijabetesa.
Jedinjenja koja se nalaze u tikvicama štite ćelije oka filtriranjem talasnih dužina plave svetlosti. Ishrana bogata ovim jedinjenjima može smanjiti rizik od pojave katarakte ili drugih zdravstvenih problema povezanih za očima.
„Većina ljudi, kada ramišlja o hrani koja je dobra za kosti, prvo pomisli na mlečne proizvode i možda orašaste plodove i semenke, ali povrće poput tikvica takođe je vredna komponenta za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. Prednost tikvica je u tome što obezbeđuju čitav spektar hranljivih materija važnih za zdravlje kostiju, a ne samo kalcijum. Veoma su dobar izvor magnezijuma i fosfora, dva minerala važna za koštanu masu. Takođe su odličan izvor mangana i veoma dobar izvor bakra, a ova dva minerala učestvuju u metabolizmu kostiju”, objasnio je biolog i jedan od pionira zdrave ishrane, Đorđe Mateljan, koji je tikvice svrstao u 100 najzdravijih namirnica na svetu.
Dobre su za srce, štitnu žlezdu i prostatuJedna od važnijih koristi tikvica jeste poboljšanje rada srca. Vitamin C, kojim je tikvica bogata, moćan je antioksidans koji, osim što pomaže u očuvanju ćelija i čini ih otpornijim na razvoj kancera, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove.
Vitamin A sprečava oksidaciju holesterola, što zaustavlja aterosklerozu.
„Dobar su izvor magnezijuma i kalijuma koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Pored svega navedenog, konzumacija tikvica omogućiće vašem srcu i krvnim sudovima da uživaju u dijetalnim vlaknima, folnoj kiselini, vitaminu B6, što je sve neophodno našem krvnom sistemu”, navodi Mateljan.
Polifenoli i vitamin C podstiču bolji rad štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda. Pored svih pogodnosti, tikvice takođe imaju blagotvorno dejstvo na smanjenje upala zbog omega-3 masnih kiselina. Smene bundeve može pomoći u ograničavanju hiperplazije prostate, a triptofan reguliše i poboljšava san.
Tikvice su dostupne tokom cele godine, međutim vrhunac njihove sezone je od juna do avgusta. Tada su tikvice najukusnije, a sadrže i najviše hranljivih materija.
Svestrano povrće priprema se na razne načine i može biti dodatak i jutarnje kajgane, sendviča, jogurtu, rižotu i mnogim dugim jelima. Dobrodošle su u obrocima od predjela, pa sve do dezerta.
Zamke koje skrivaju tikviceTikvice su sve popularnija alternativa testenini i drugim namirnicama bogatim ugljenim hidratima. Mogućnost zamene posebno je pogodna za dijabetičare i one na keto dijeti, međutim, ukoliko koristite sastojke i soseve koji su bogati kalorijama možete stvoriti kontraefekat.
Kada su tikvice gorke, nemojte ih jesti sirove. Tikvice povremeno sadrže toksične kukurbitcine koje ih čine gorkim i izazivaju loše varenje.
Baštenske tikvice imaju nizak nivo toksina i bezbedne su za jelo, dok ukrasne bundeve mogu imati visok nivo kukurbitacina što može dovesti do toga da se isto dogodi svake sledeće sezone, ukoliko se koristi seme bogato toksinima.
Alergije na tikvice iznenađujući su česte. Tikvice često stvaraju probleme i onima koji su alergični na ambroziju.
Najčešći simptomi koji se javljaju jesu mučnina i dijareja, kao i pogoršani simptomi alergijskog rinitisa. Zbog toga osobe koje pate od alergije na polen imaju veće šanse da razviju alergiju na sirovo povrće, voće i orašaste plodove. Međutim, dobra vest je da se većina tih alergena suzbija kuvanjem.
Tikvice sadrže celulozu, vrstu nerastvorljivih vlakana, što može biti problem onima koji imaju problem sa nadimanjem. Oni koji pate od sindroma iritabilnog creva, previše nerastvorljivih vlakana može izazvati probleme.
Kada konzumirate sirove tikvice, bakterije u vašem crevu hrane se celulozom i, zajedno sa enzimima, pomažu u razgradnji, pri čemu oslobađaju metan, koji može prouzrokovati nadimanje ili gasove, prenosi N01S.