Danas je Krstovdan koji se obavezno posti, pa je recept za posne pljeskavice idealan ako niste smislili šta praviti za ručak. Bogate su povrćem, a jednom kada ih spremite, uvek ćete im se rado vraćati.
Mogu se pržiti na ulju ili peći u rerni i tako biti odličan obrok i za sve one koji poste na vodi.
Potrebno vam je 200 grama sojinih ljuspica, 3 kašike brašna, 50g semena lana, 150 grama prezli, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 1 krompir, 2 čena belog luka, pola kesice praška za pecivo, pola kašičice soli i isto toliko bobera, ulje za prženje i začini po ukusu.
Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre, a u drugu činiju sa vodom sipajte 50 grama lanenog semena i ostavite pola sata da bi takođe nabubrilo. Izrendajte krompir, šargarepu i crni luk na krupnije u jednu posudu, a potom usitnite beli luk pa dodajte u istu činiju. Ljuspice ocedite od vode, dodajte u činiju sa povrćem, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i začine po želji. Na kraju dodajte i semenke lana. Vodu u kojoj je bio lan, nakon što se od stajanja želirala, dodajte u smesu sa povrćem, te sve lepo izmešajte da se sjedini, preporučuje Telegraf.
Rukama oblikujte male pljeskavice, pržite ih na ulju ili pecite u rerni ako postite na vodi. Pljeskavice poslužite uz salatu ili neki posni sos.
Prijatno!
BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: OTKRIO SAM NOVAKOVU TAJNU